Св. Синод на Гръцката църква изрази безпокойство относно решението на българските архиереи за Македонската църкваНа редовната си декемврийска сесия Св. Синод на Гръцката църква под председателството на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним „е разгледал решението на Българската църква, взето на 29 ноември 2017 г., по повод призива на схизматичната църква на „Македония“ да поеме ролята на нейна „майка-църква“, се казва в съобщение на Romfea.gr.

Гръцките синодални членове изразяват безпокойството си по повод взетото решение на Българската православна църква относно писмото на македонските архиереи – затова, че „църквата в България се намесва в юрисдикцията на друга православна църква, тоест на Сръбската църква – действие, което противоречи на свещените канони и Преданието на Църквата, пренебрегва каноничното право и водещата роля на Вселенската патриаршия, и може да бъде началото на затруднения“, се казва още в съобщението.

В изявлението си Св. Синод на Гръцката църква изразява надежда, че „благоразумието ще надделее и решението на сестринската Българска църква няма да е окончателно“.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...