Според грузинския свещеник о. Висарион (Аплия) Московската патриаршия ще подкрепи създаването на aвтономна Църква на Абхазия



Грузинският свещеник о. Висарион (Аплия) поиска създаването на „Православна църква на Абхазия“. Отец Висарион се представя за „глава на Абхазката православна църква“.

След незаконното отделяне на региона грузински свещеници вече не могат да извършват богослужения и енориите фактически си прехвърлят свещеници, които или са подкрепяли отделянето от Грузия, или са били ръкоположени от Московската патриаршия.

Преди няколко дни Аплия заяви, че Московската патриаршия ще го подкрепи при създаването на „автономна Църква на Абхазия“.

Припомняме, че Аплия обяви, че службите във всички храмове на Абхазия ще бъдат спрени, докато молбата му бъде удовлетворена, след което се появи в медиите, говорейки за предстоящата „автономия“.

„Московската патриаршия ще ни помогне за създаването на автономна Църква на Абхазия. Все още е твърде рано да се говори за автохефалия, първо трябва да възстановим автономията”, каза Аплия в интервю.

Според свещеника Московската патриаршия ще помогне „да се организират службите на абхазки език. По тази причина в Русия ще бъдат издадени специализирани книги, ще се регулира работата на комисията по преводите и Абхазия ще получи свещени съдове, реликви и много други ”.

Аплия каза също, че „най-важното нещо“ не е да се свърже Абхазия с църквата в Грузия, и че „ние в Абхазия трябва да сме обединени. Тогава въпросът ще бъде решен лесно, защото Москва също ще разбере дали предпочитаме  Константинопол или ще възстановим православието съвместно с  Москва.“

Църковен служител от региона заяви, че изявленията на Аплия не трябва да се приемат като факт, а главно като начин за упражняване на натиск.

„Руската църква има огромно влияние върху ръководството на Грузинската църква и докато ситуацията остане такава, каквато е в момента или се развие още по-благоприятно за руснаците, не мисля, че Московската патриаршия ще направи такъв ход ( т.е. признаването на Абхазка църква). Ако нещата се променят и станат по-неблагоприятни за Руската църква, тогава е възможно да изиграят тази „карта“, каза той.

Източник: orthodoxtimes.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...