Строеж на параклис, посветен на свети Юстин Философ във Враня, Сърбия



Източник: СПЦ

В рамките на Всеправославния център „Отец Юстин Попович” във Враня, с благословията на вранския епископ Пахомий, в двора на възстановената семейна къща на отец Юстин Попович е започнал строежът на параклис. Той е посветен на светия мъченик Юстин Философ, чието име получава отец Юстин Попович (в света Благой) при монашеския си подстриг.

Освещаването на основите на параклиса е извършено на 14 юни 2005 година от епископ Атанасий Задхълмски и Херцеговински (Йевтич) и епископ Пахомий Врански. Завършени са грубите строителни работи, а за деня на свети Юстин Философ – 14 юни 2007 година (по стар стил – бел. прев.) се предвижда издигането на кръста на купола на параклиса. Храмът се изгражда със средства на Вранската епархия и доброволното спомоществувателство на манастира „Свети Василий Острожки” в Острог, Черна гора.

Всеправославният център „Отец Юстин Попович” се намира в стария център на град Враня и досега са изградени: възстановената къща на отец Юстин Попович, параклисът, посветен на свети Юстин Философ, оградната стена, а се предвижда и строеж на книжарница и други помощни обекти. След тяхното завършване, в центъра ще бъде седалището на Всеправославното дружество, в чийто управителен съвет ще членуват представители на поместните православни църкви. То ще се занимава основно с изучаване и мисионерска работа за популяризирането на съчиненията на отец Юстин Попович.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...