Отец Никола Рамаросон: Свещенството не се римува с безбрачието


 
 

L’Express de Madagascar

Женен, баща на пет деца, Никола Рамаросон служи в Амбатондразака (Мадагаскар) като православен свещеник. „Преди бях семинарист в Католическата църква. Но не можех да следвам намеренията си. И така, не останах дълго време там”, разказва той.

„Срещата ми с един гръцки свещеник от Австралия ме насочи към един друг, по-присъщ за човека път. Така станах православен. По този начин можех да желая свещеническа служба и при това да бъда женен”, подчертава отец Никола Рамаросон.

Той служи от 1995 година и си е създал име в православната църква в Амбатондразака. „Двама свещеници сме, грижим се за около 800 православни вярващи в главния град на област Алаотра и прилежащите общини”, обяснява той.

Преди това учи две години в Зимбабве, понеже по това време Мадагаскар не разполага с образователен център. „Оттогава добре изпълнявам функцията си на съпруг и свещеник. За мене това са две големи отговорности и това осигурява по-голяма вярност”, споделя отец Никола Рамаросон, който задоволява разумно нуждите на семейството.

Съпругата му, домакиня, е родила пет деца – най-голямото е на 16 години, а най-малкото – на шест месеца. „Получаваме заплата от епархията, която се ползва от средства, пряко постъпващи от Гърция”, подчертава той.

Всеки ден, отец Никола носи своето „расо”, черната мантия, носена от православните свещеници, и своя „камаф”, прословутата черна шапка, с която ходи на църква. Когато не е на служба, се облича като всички.

В Мадагаскар днес има 22 малгашки свещеници. Всички те са женени, и както постановява православният канон, не могат да стигнат до епископски сан. „Само спазващите безбрачие могат да станат епископи. В Мадагаскар засега всички свещеници са избрали брачния живот”, добавя отец Никола Рамаросон.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...