Сто хиляди евро ще плащат богохулниците в Ирландия


Министърът на правосъдието на Ирландия Дермът Ахерн предложи да се въведе закон, осъждащ богохулството. Наказанието предвижда глоба в размер на 100 хил. евро. В същото време политикът не формулира ясно какво може да се смята за оскърбление за представителите на различните религии, пише британският вестник Times.

Инициативата на министъра не се хареса на атеистите, които решиха да започнат кампания против приемането на този закон. Недопустимо е държавата да защитава религиозните ценности повече, отколкото светските, смятат свободомислещите в католическата държава.

Някои вярващи също посрещнаха инициативата нееднозначно: от една страна, богохулството ще се смята за престъпление, а от друга – всяка непредпазливо казана дума, например критика по адрес на исляма или друга религия може да се смята за богохулство.

Както отбелязва сайтът "Religious Watch", ако Христос проповядваше в днешна Ирландия, Той би могъл да стане първата жертва на новия закон.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...