Съдът в Страсбург отряза хората на ИнокентийМоже да харесате още...

29 Отговори

 1. portos каза:

  Ха-ха-ха-ха-а-а! Правилно ли прочетох? 8000 евра?

  Бау, бау, бау, бау 🙂 Муха-аха-ха

 2. Рекс ван Байт каза:

  Време е да пуснем шапката за бедните сирачета, няма да има с що да платят на адвоката.

 3. ta6evv каза:

  Дали сега ще остане и помен от,,алтернативният синод“?Дали ще продължът цирковете с палатките?
  Тези шестимата не ги мисля ,те участвът в бодрове и фирми и са много напред финансово,но обикновенните хорица дето се водеха по акълът им…….

 4. hoho каза:

  БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА!
  СЛАВА БОГУ!

 5. Християнче каза:

  С евро и БЕЗ евро – НЯМА ДА ОТИДАТ при ЖИВКОВИСТКИЯ ЛЪЖЕПАТРИАРХ МАКСИМ и ПРЕСТЪПНАТА МУ ШАЙКА. Те си имат вяра, чест и достойнство. В този момент за тях са утешителните думи на Спасителя Христа „Не бой се малко стадо защото времето ти е благо“ Истински вярващите православни християни не ще се поклонят на АНТИХРИСТА-КОМУНИСТ!

 6. iliana каза:

  лично за мен не е толкова важна финансовата страна на решението, макар че претенцията беше сериозна. а фактът, че вече по-трудно ще вървят спекулациите за злоупотреба с човешките права и прочие драматизми, с които доста време се надъхваше обществеността покрай освобождаването на имотите на църквата от разколниците.

  жалко наистина за тези, които „християнче“ нарича „обикновените хора около дядо инокентий“. но за съжаление пътя, който са избрали, за да решават църковните проблеми в българия, е грешен.

 7. portos каза:

  Аз пък, като остана без пари, не се утешавам с библейски цитати като „Не бой се малко стадо“, скъпо ми Християнче. Продавам си първо телефона и само в краен случай – коженото яке. Сега с дядо ти Инокентий, можете да пледирате пред Страсбург за обида от Портос – имам едни двадесет лева в повече – що да не ви ги дам…

 8. ta6evv каза:

  Големи глупости дрънкаш,явно си обвързан с един от шестях заинтересовани.Ерата на разкола вече тотално приключи,не го ли разбра…И според закона и според канона разколниците са си разколници,патриарха си е патриарх.
  Сега като няма от каде да сучат,дали ще са толкова актовни от“алтернативният синод“….толкова са жалки,толкова са нагли,че просто нямам думи….

 9. plamen каза:

  АМИ НЕ, НЕ НИ ГО ДАДОХА! Очевидно от Светия Синод предполагат, че „родолюбивата българска общественост“ (цитат от обръщението) и особено православните християни от тази общественост четат повече агенция Фокус, отколкото православните сайтове.

 10. Kakvo e istina? каза:

  Алилуйа, братко! Не забравяй от къде си дошъл! Разкола имам много лица.

 11. Kakvo e istina? каза:

  Вие къде сте видели православни сайтове в българското веб пространство?

 12. plamen каза:

  няма такива, вярно. няма да спорим сега…

 13. hpberov каза:

  заглавието подвежда. Обаче е оригинална игра на думи: Съдът реж(ш)ава :-), съдията освен чукче, може да има и ножица…

  Все пак е по-добре да не се спекулира, защото решението както си прочел още НЕ Е ВЛЯЗЛО ОКОНЧАТЕЛНО В СИЛА – т. 5 от тенора… (стр. 37). Пък и ако съдът е „нарязал“ жалбата, защо Св. Синод трябва да пише подобни изявления!

  Три трудни месеца очакват църквата и вярващите – РЕШАВАНЕТО НА ИМОТНИТЕ СПОРОВЕ (за което всъщност огромно обезщетение става дума 679.504.609,-чрез връщане на хората или връщане на имотите. Това ще бъде отвратителна игра на „Връщанка“. И тук адекватността на двете страни е от решаващо значение.

  Илияна, прощавай за забележката, но според т. 1 от тенора на решението – на стр. 37 – се вижда ясно, че чл. 9 от Конвенцията не е бил спазен от държавата. Т.е. държавата не се е съобразила със свободата на мисълта, съвестта и религията.

  Поздрави и прощавайте за уточненията!

  ПП. С това решение отново смаяхме света – на Съда не са ясни 11 важни постановки от фактическия състав… просто смях… потърсете думата „unclear“ в решението. Уникум…

 14. portos каза:

  Казва се: Халелюйя (а хареби сампас папас, бум. бум. бам, ненейненейненей)

  Иди на обучение при п-р Бакалов.

  Пък аз конкретно идвам отвсякъде. Кое по точно място да помня?… Последно трябват ли ви двадесетте ми лева или не. Че отивам да си купя „Финландия“, не, че съм прахосник, ама с тях и без тях…

 15. plamen каза:

  Прочетох първо кратката версия на решението, в което експлицитно бяха отхвърлени две от жалбите им и беше уважена едната. Да, има срок за помирение (макар това да ми се струва опит за измиване на ръцете от страна на съда, а не толкова желание за мир и любов); резултат от подобни преговори не очаквам. Ако имаше минимална нагласа от двете страни за извънсъдебно споразумение, да са го направили сто пъти досега.

  Заглавието е наистина малко радикално, но не е по-подвеждащо от десетките „Осъдиха държавата за милиони в Страсбург!“, с които бяха пълни медиите месеци наред. В крайна сметка, „отрязване“ наистина има – 2/3 от обема на претенциите, като за начало.

 16. hpberov каза:

  А за 8000-те евро трябва още едно пояснение: също трябва да се отбележи точно за какво са дадени те: т. 183 от мотивите (стр. 36) жалбоподателите искат 13.400,- за разходи по правната защита… Съдът преценя, че е нямало яснота и присъжда 8.000, на всички заедно – т. 188, буква В, (стр.36).

  За двете трети си прав. Но това се подозираше, защото практиката на съда по чл. 6 и чл. 13 е по-различна от тази на чл. 9…

  Спец. поздрави!

  ПП. Пламене, НЯМА ЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА СЛОЖИТЕ НОВИЯ УСТАВ НЯКЪДЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ?

 17. iliana каза:

  има такова признаване в диспозитива на решението. общата формулировка на текста в конвенцията, а и формулировката на решението дават възможност да се излезе компромисно от деликатното положение. което предполагам е и целта. но ясен е общият дух на решението и посланието му. меко е да се каже, че проблемът с нарушените права на разколниците беше преекспониран през последните години.

  както казах, спекулациите по темата ще са по-трудни. не че ще спрат 🙂

 18. Християнче каза:

  Уж, всичко е във ваша полза, а пак сте недоволни и сърдити както в оная поговорка, че на кривата ракета и космоса и пречи. Да не кажа и нещо друго. Амин !

 19. Idiot каза:

  Радвам се, че свърши това сатанинско дело и тоя сатанински разкол. Това е краят на сатанинския халтернативен синод. Все си мислех, че Иван Стоянов и хората около него ще гушнат големите пари като обезщетение и само толкоз. Това би било жестоко изпитание за него и хората около него. Ще гушнат големите пари и тогава им гледайте чудото. Ще се оядат, ще се опият и ще се разкапят от собствената си гордост. Налице ще е пълна деградация. Обаче Господ е милостив към тях. Та, нали е Господ – най-Търпеливият. И ще чака от тях покаяние. До края им.
  Т. нар. „Християнче“ да не забравя, че основната, първата и последната задача на църквата е (1) да опази Божествената истина непокътната и (2) да я предаде отново непокътната на бъдещите поколения. Щом все още има Българска Православна Църква, значи са се справили със задачата. Какво би станало ако се стигнеше до открита конфронтация с безбожната власт? Нямаше да има нито клир, нито миряни. Та, нали тази църква е призвана да посрещне Господ при Неговото Славно Второ Пришествие. Че църквата била сътрудничила на комунистите, ми всяка власт е от Бога дадена, била тя и безбожна. С какво разколниците са по-добри? С нищо. Комунистите искаха да унищожат църквата, а СДС си създаде своя партийна църква-т. нар. алтернативен синод. Направиха нещо, което и безбожниците не направиха.

 20. Torin каза:

  Не знам дали някой от вас е видял на живо как се взломява църква и гонят вярващи? Е, аз видях. Срам ме е от това, което държавата и Синодът на патриарх Максим направиха през 2003 и 2004 г. Държа да отбележа, че решението на съда в Страсбург по съответното дело е подписано с единодушие на членовете на състава. Това е показателно. Важно е да се каже и това, че не за първи път държавата ни е осъдена за подобни нарушения на права. Осъждането за 8 000 евро касае единствено разноските по делото, даден е допълнителен срок страните да се споразумеят за обезщетенията от имуществен и неимуществен характер. Ако страните не се споразумеят в посочения срок, размерът на обзщетенията ще бъде определен от председателя на състава. Не е вярно това, че жалбата на Синода на митрополит Инокентий е отхвърлена на 2/3. Ако прочетете внимателно мотивите на съда по делото, ще видите, че съдът е приел единодушно доводите на жалбоподателя, като ги е включил в разглеждането на общия въпрос за нарушаването на религиозните права. Няма „отрязване“, просто на някои от претенциите не им е отдадено самостоятелно значение, а са мключени в разглеждането на член 9. Смятам, че с това, което направи през 2004 г. и с приемането на някои разпоредби в новия Устав, БПЦ в лицето на Синода на патриарх Максим достигна дъното…

 21. Християнче каза:

  ще повторя, че от идиоти и комунисти акъл не желая. Да отидат при патриарха на комунистите и да си посипят дебелите глави с пепел. Да живее алтернативния Св.Синод с председател митрополит ИНОКЕНТИЙ ! Честито на всики !

 22. Yasen каза:

  Торин, аз пък помня тая работа с взломовете от времето, когато я вършеха хората на Пинко и Инокентий кучето.
  На „християнче“ мога да кажа следното: добре е, че всичките сте такива очевидни глупаци и нещастници, та ни спестявате усилието да го доказваме допълнително!

 23. Християнче каза:

  Очевиден глупак и нещастник си ти. Не можеш да измислиш даже и едно заглавие на коментара си, а си тръгнал да ми защитаваш патриарха на комунистите – дядо Мраз и снежанките му.

  ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ МОДЕРАТОР: християнче и ясен, внимавайте с изразните следства. коментарите оставям за илюстрация към предупреждението си.

 24. Idiot каза:

  Не вярвам, че си християнин. Не забравяй, че и патриарх Максим е смъртен. Бесуваш все едно, че ще векува и все едно, че е безсмъртен. А комунист не съм. Ето виж се – за тебе всички са комунисти и некомунисти. И всичко започва и завършва с това. Печално. Щото всички са раби Божии.
  Т. нар. алтернативен синод с председател Иван Стоянов е ненужна вече политическа играчка. Всеправославният събор се произнесе. МОЖЕШ ЛИ ДА НАРЕЧЕШ ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ, АЛЕКСАНДРИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ, ЙЕРУСАЛИМСКИЯТ ПАТРИАРХ, АНТИОХИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ КОМУНИСТИ!?!?!?! НЕ ВЪРВИШ.
  НИТО СЪМ КОМУНИСТ, НИТО АНТИКОМУНИСТ. НО И КОМУНИСТИТЕ НЕ НАПРАВИХА ТОВА, КОЕТО НАПРАВИХА „ДЕМОКРАТИТЕ“ – СЪЗДАДОХА СИ ТЯХНА СИ ПАРТИЙНА ЦЪРКВА. ЗА МЕН НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА КОМУНИСТИ ИЛИ НЕ. ВИЧКИ СА ОТ ЕДНО ТЕСТО-САТАНИНСКОТО.

 25. Християнче каза:

  За такива като теб, които казват „НИТО СЪМ КОМУНИСТ, НИТО СЪМ АНТИКОМУНИСТ.“се отнасят думите на Св. Евангелие – „НИТО СЪМ ТОПЪЛ, НИТО СЪМ СТУДЕН…“. Учи, чети и тогава говори !

 26. Idiot каза:

  Четеш евангелието, както дяволът го чете. Иначе е хубаво да си Idiot: виждаш някои неща. А за Иван Стоянов не се замислям: материално осигурен е до смъртта си. А след това…
  Винаги уча и чета, за да се ограмотявам. Нали съм Idiot. Току виж съм станал малко по-нормален и грамотен. Но… дотогава ще приказвам. Човек за да стане добър в нещо трябва да натрупа достатъчно грешки и гафове.

 27. Християнче каза:

  дяволът си ти, защото по вече си мислиш за лицето Марин Найденов Минков, а не за примера на нашия Господ и Спасител. Осъзнаеш ли тази грешка и този гаф, наистина ще станеш добър човек и ще се преобразиш с мисленето си като достоен за уважение християнин. Пожелавам ти го от сърце !

 28. Idiot каза:

  АЙДЕ ДА НЕ СЕ ОБИЖДАМЕ…
  Как да се преобразя? Като ида да се поклоня на оня разколник ли? Може би тогава да стана „добър човек“. А дали съм станал, само времето ще покаже.
  „защото по вече си мислиш за лицето Марин Найденов Минков“. Не знаех това. А може би имаш благодатния дар да четеш мисли? Ха сега, кажи какво е моето най-съкровено желание? Това нелепо. Все едно аз всяка сутрин ставам с мисълта за патриарх Максим. А може би той е по-могъщ и по-горе от Господ!?! Кой е Бог и кой е служителят Господен? Отвратен съм… Повече няма да споря по темата. Безполезно е.