Трета годишна Световна среща на православната младеж Suprasl 2024 – последен шанс за кандидатстване



Това лято православни младежи от цял свят ще се съберат в Православната духовна академия и манастира „Благовещение на Пресвета Богородица и Св. Йоан Богослов“ в Супрасъл, Полша от 30 юни до 8 юли за третата годишна Световна среща на православната младеж.

Организатори на събитието са Световното сдружение на православната младеж, съвместно с OrthNet и в партньорство с други православни младежки организации в Полша и цяла Европа. Целта на срещата е да събере младежи от Православните църкви по целия свят, за да преживеят заедно единството на Православната църква.

Чрез семинари, лекции, църковно изкуство, филми, музика и практически дейности деветдневното събитие ще бъде фокусирано върху темата „Време е Господ да действа: Литургия и сътворение“. Предвидени за разнообразни семинари в няколко области, по време на които участниците ще изследват начините, по които Иисус Христос действа в света, както и начините, по които ние трябва да действаме в замяна. Включени са също индивидуални и семейни практически проекти, свързани с екологията; ще бъде обърнато внимание на богослуженията на Църквата и мястото на природния свят в богослужебните текстове и практика; фокус ще има и върху учението на Църквата по въпросите на околната среда и как вярващите са призовани да действат, и още множество разнообразни инициативи.

Като лектори и презентатори в семинарите ще се включат: отец Нилос Нелис (Канада), Елизабет Теокритоф (Великобритания), Ари Копонен (Финландия), о. Владимир Мисюк (Полша), Ксения Медведева (Беларус/Полша), Александра Стеванович (Сърбия).

Участниците в Suprasl 2024 ще имат възможност да посетят известния девически манастир „Св. св. Мария и Марта“ на „полската Света Гора“ – планината Грабарка, наричана още „Планината на кръстовете“, да се разходят в добре познатата Беловежка гора – най-старата запазена средновековна гора в Европа, да се запознаят с редица други свещени и културни обекти в Източна Полша.

Suprasl 2024 е уникално събитие в православния свят, което обединява православната младеж от различните Църкви на православното семейство от всички части на света“, изтъква архидякон Йосиф Матусяк, организатор на проекта. „Ние сме уверени, че младите хора, които ще участват, ще се възползват от възможността да споделят идеи, да изследват общи проблеми и да изградят нови отношения и близост, които ще им помогнат да продължат да израстват във вярата си и да служат активно на своите общности.“

Фокусът на Suprasl 2024 ще бъде насочен към богослужението и молитвата. Участниците ще могат да присъстват на сутрешните и вечерните монашески служби в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица и Св. Йоан Богослов“, както и на общи сутрешни и вечерни молитви с участниците в събора. Духовенството ще бъде на разположение всяка вечер за изповед, а всяка сутрин ще се изнася кратка проповед. Suprasl 2024 ще завърши с Божествена света литургия в последния ден на събитието.

Крайният срок за кандидатстване е 20 май 2024 г.

Можете да кандидатствате за участие в Suprasl 2024: ТУК>>>

Допълнителна информация за Suprasl 2024 е достъпна на: www.suprasl.org/2024
Можете да научите повече за събитието в Zoom на 17 май от 19:30 ч.: https://us02web.zoom.us/j/8043179906https://us02web.zoom.us/j/8043179906

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...