Вселенският патриарх предупреждава за екологични поражения в Арктика


Източник: ANA/MPA, Sermitsiak’

Вселенският патриарх Вартоломей тази седмица отправи предупреждение от Гренландия, че “времето почти е настъпило” за арктическия ледник, в обръщение при завършването на 7-ия международен симпозиум за околната среда, озаглавен “Арктика: Огледало на живота”.

Вселенският патриарх подчерта, че ако айсбергите изчезнат в Гренландия, последиците ще бъдат унищожителни за целия свят, въздействията ще бъдат от библейски мащаб, каза той.

Симпозиумът беше организиран от Вселенската патриаршия.

“Човечеството не може да си позволи лукса да спори за икономически, расови или религиозни различия”, добави той, като наблегна върху необходимостта да се предприеме незабавно действие на основата на сътрудничеството.

Патриарх Вартоломей също така благослови арктическите земи и води на богослужение, извършено на югозападния край на най-големия неконтинентален остров на света, на самото място, където е била издигната първата християнска църква в Новия свят още през 1000 г.

Целта на едноседмичния симпозиум на борда на кораба “Хуртигрутенс” беше да се съберат политици, религиозни водачи и световноизвестни учени, за да си сътрудничат за запазването на световните водни запаси и за стимулиране на заложените екологични инициативи за водата по целия свят.

Това е седмият пореден симпозиум, който се провежда в екологично застрашен район. Предишните симпозиуми бяха в Черно море, Адриатическо море, Балтийско море и басейна на Амазонка.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...