Турски археолози твърдят, че са открили гроба на св. Николай Чудотворец

Турски археолози твърдят, че са открили мястото, където е погребан св. Николай Чудотворец. Според тях неповредената гробница на светеца се намира в подземието на древната църква “Св. Николай” в района на днешния турски град Демре в югозападната турска провинции Анталия, съобщава Би Би Си.

Демре е изграден върху руините на древния град Мира, чийто архиепископ през IV в. е бил светецът. Църквата “Св. Николай” е главната забележителност на Демре и популярно място за поклонничество на християни от целия свят. Археоложки разкопки се провеждат там от 20 години.

“Гробницата в подземието на храма е стигнала до нас в добро състояние. Смятаме, че тя е останала неповредена. Но е трудно да се влезе вътре, защото входът е покрит с мозайка. Първо трябва да я изследваме късче по късче и чак след това да огледаме погребението”, заяви Джемал Карабайрам, ръководител на археологичните и геодезическите проучвания в Анталия.

При изследването на гробницата учените използват компютърна томография и георадар. Работата им е близка до своя завършек.

Досега се смяташе, че мощите на св. Николай Чудотворец се пазят в италианския град Бари. През 1087 г. италиански търговци са пренесли там по-голямата част от мощите на светеца. По-малката част от тях е останала на място и по-късно е била взета от венецианците. Днес тази част от мощите се пази в католическия храм “Св. Николай” на остров Лидо във Венеция.

През май 2017 г. за пръв път от 930 години частица от мощите, които се пазят в Бари, беше изнесена от града. Тя беше донесена в Русия, където хиляди хора чакаха на дълги опашки, за да ѝ се поклонят.

Пред турския вестник “Хюриет” Джемал Карабайрам заяви, че според него мощите в Бари принадлежат на друг човек.

Приживе св. Николай е бил архиепископ на Мира Ликийска. След смъртта му през 343 г. върху гроба му е построена базилика. Св. Николай Чудотворец е един от най-големите светци на християнския свят и се почита от християните навсякъде по света. | news.mail.ru

Коментари

коментара

Близки теми: