Турция отново отхвърли вселенския статут на Константинополския патриарх


Източник: Kathimerini

Атина определи решението на турския съд от 26 юни 2007 г., според което православният патриарх със седалище Истанбул не е духовен водач на православните християни по света, като неправилно тълкуване на международното право.

“Вселенският статут на Патриарха на Константинопол (Инстанбул) е в основата на международни спогодби, св. канони на Православието, историята и църковното предание”, каза говорителят на гръцкото външно министерство Йоргос Кумуцакос.

“Тези неща не могат да се променят с решения на съда, основаващи се на погрешни тълкувания на Лозанския договор”, добави той.

Кумуцакос реагира на решението, оповестено по-рано същият ден, че Вселенският Патриарх Вартоломей І е глава на само местната православна общност в Истанбул.

Съдебното решение обаче не оказва влияние върху статута му извън пределите на Турция.

Патриарх Вартоломей е международно признатият духовен водач на 300 млн. православни християни по света.

Съдебното решение може да спомогне за укрепване на позицията на турското правителство в оспорването на вселенското значение на патриарха.

Турското правителство отдавна се стреми да ограничи влиянието на Вартоломей и се противопоставя на неговото титулуване “вселенски”.

Постановлението бе включено в решение на апелативния съд, потвърждаващо решението на по-низшата съдебна инстанция, което оправдава Вартоломей по обвинения в незаконно наложена възбрана на български свещеник да извършва богослужения.

Съдът също потвърди оправдаването по същите обвинения и на други висши църковни водачи.

Турските власти отхвърлят всякакъв статут на Патриарха, наподобяващ папския, и твърдят, че той е духовен глава на гръцката общност, наброяваща около 3000 души.

“Патриархът, на когото бе позволено да остане на турска територия, е подвластен на турските закони”, заявява апелационният съд.

“Нямат правни основания твърденията, че Патриархът е вселенски”, добавя съдът.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...