Негово Светейшество Алексий ІІ, Патриарх Московски и на цяла Русия прие посланика на България


Източник: Седмица.ru

На 3 ноември 2006 година в Патриаршеската резиденция на Даниловския манастир Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий ІІ прие посланика на Република България Негово превъзходителство Пламен Грозданов.

В срещата взеха участие протойерей Всеволод Чаплин, зам-председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московския Патриархат и проф. В. А. Алексеев, президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”.

Предстоятелят на Руската Православна църква топло приветства българския посланик със скорошното му назначение на този висок пост и с началото на неговата работа в руската столица.

В хода на състоялата се беседа Светейшият Патриарх Алексий подчерта, че отношенията между Руската и Българската православни църкви се явяват по традиция топли и близки.

Негово Светейшество напомни на посланика на България за неотдавна проведените тържества (29.09 – 01.10) в Москва по случай 600-годишнината от успението на Свети Киприян, Митрополит на цяла Русия, Московски Чудотворец, българин по произход.

„Приятно ми е да отбележа, че тези църковни тържества станаха първите мероприятия, в които Ваше превъзходителство взе участие в ранга си на Посланик на Вашата страна” – отбеляза Светейшият Патриарх.

Предстоятелят също така разказа на посланика на България за това, че на 30 и 31 октомври тази година делегация на Руската православна църква начело с Архиепископ Белгородский и Староосколски Йоан е взел участие в празнуването на 1950-тата годишнина от проповядването на светия апостол Андрей във Варна.

„В дар на Митрополит Варненски и Великопреславски Кирил беше предадена икона на светия апостол Андрей” – отбеляза Негово Светейшество.

Патриарх Алексий ІІ помоли Пламен Грозданов да предаде най-сърдечни поздрави на Президента на Република България във връзка с неговото преизбиране за втори мандат.

„От 1 януари 2007 година вашата страна влиза в Европейския съюз. В новите условия за държавното битие на вашия народ е важно да съхрани своята православна идентичност” – подчерта Светейшият Патриарх Алексий ІІ.

В заключение, Негово Светейшество изрази надежда, че сегашното високо ниво на отношения между България и Русия ще се запазят и поддържат и в бъдеще.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...