Украинските разколници искат Вселенската патриаршия да ги признае като поместна църква


Източник: Пресслужба на УПЦ

Т. нар. "Киевска патриаршия" – неканонична разколническа структура, непризната от православния свят – се обърна към Вселенския патриарх Вартоломей с молба да бъде призната "като поместна и автокефална църква на Украйна".

Авторите на документа, подписан от архиепископ Дмитрий Рудюк, който е викарий на "патриарх" Филарет, и депутатката на украинския парламент Лилия Григорович, твърдят, че признаването на "Киевската патриаршия" от страна на Константинополската и другите поместни Църкви е "очаквано от милиони православни християни" в Украйна.

Според разколниците, които се позовават на "многобройни социологически проучвания", тя е "най-многобройната църква в нашата страна", докато каноничната Украинска православна църква (Московска патриаршия) е "приблизително два пъти по-малобройна като паство".

Междувременно според данните на държавната статистика по брой на енории Украинската православна църква превъзхожда т. нар. "Киевска патриаршия" три пъти, по брой на манастири — 5 пъти, по брой на монаси — повече от 20 пъти. Персоналният брой на енориашите не е бил отчитан в Украйна.

Експертите отбелязват, че е трудно да се разбере на какво се базират очакванията на привържениците на "Киевската патриаршия". По време на неотдавнашното празнуване на 70-годишнината на предстоятеля на Украинската православна църква митрополит Владимир представителят на Вселенската патриаршия архиепископ Григорий Тиатирски недвусмислено заяви, че Константинопол признава само каноничната Украинска църква.

Още през 2001 г. в официално писмо на Константинополския Синод беше посочено, че патриарх Вартоломей "категорично опровергава" твърденията на украинския депутат Мовчан, според когото в Истанбул са му обещали, че на Украинската църква ще бъде предоставена автокефалия, като групата на "патриарх" Филарет ще бъде призната за канонична.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...