Тържества в САЩ в чест на отец Севастиан Дабович


Източник: Amador Ledger Dispatch

В събота, 1 септември, ще се проведат специални тържества в чест на православния мисионер отец Севастиан Дабович (1863-1940) в сръбската православна църква „Св. Сава” в Джаксън, Калифорния (Западноамерикански диоцез на СПЦ).

Един от ранните православни мисионери в Новия свят, отец Севастиан кръщава безброй хора, проповядва Евангелието и основава православни енории из целите Съединени щати, сред които е и църквата „Св. Сава”, първата сръбска православна църква в Америка.

Роден и отрасъл в Сан Франциско, в края на живота си отец Севастиан заминава за Сърбия, земята на своите предци, където умира и е погребан в древния манастир “Жича”. Сега, 67 години след смъртта му, неговите останки се връщат от “Жича” в родната му страна и ще бъдат погребани в църквата, която той основава в Джаксън. Шестима епископи, 40 свещеници и множество вярващи се очакват да присъстват на погребението и съпътстващите го събития.

Честванията в памет на о. Севастиан са кулминацията на 11-ите Ежегодни дни на Диоцеза, които ще се проведат от петък, 31 август, до неделя, 2 септември, в Мисията “Св. Сава” в Джаксън.

В събота, 1 септември, от 9.30 ч. ще бъде отслужена Божествена Литургия в Мисията “Св. Сава”, последвана от заупокойна служба за о. Севастиан. След това ще се извърши шествие от Мисията “Св. Сава” до църквата “Св. Сава”, където ще бъдат положени останките на о. Севастиан.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...