Тържествено отбелязаха приключването на реставрацията на Божи гроб



На 22 март тържествено бе ознаменуван краят на реставрацията на Христовата гробница в храма „Възкресение Господне“ в Йерусалим. Гробницата е заградена в параклис, известен като Кувуклия.

Екип от над 50 специалисти извършваше дейностите по реставрацията, при които през октомври 2016 година гробницата на Христос бе отворена за първи път от столетия насам.

Проф. Антония Морополу от Атинския технически университет, ръководител на научния екип, споделя: „По време на различните етапи от реставрацията станахме свидетели на исторически моменти. На първо място бе самото отваряне на гроба на Иисус, което бе първото след цели двеста години и третото в историята. Открихме един пласт мрамор и под него друг пласт сив мрамор, покрит със слой пръст. С разрешението на духовните представители на трите християнски общности, премахнахме пръстта. Под нея открихме една издълбана скала, която ни разкри, че тук е бил погребан Някой, че тук е било положено Тялото на Христос“.

Проф. Моропулу отбелязва още, че намесите по реставрацията са били голяма благословия, но също и голяма отговорност за целия екип, и че всички, които са били ангажирани в реставрационните дейности, са преживели голямо вълнение, което особено силно са почувствали при отварянето на Гроба Господен.

На вчерашното тържествено събитие, бележещо финала на реставрационните работи, присъстваха Йерусалимският патриарх Теофил, римокатолическият отец Франческо Патон, кустод на Светата Земя, и арменският патриарх на Йерусалим Нурхан Манукян – представители на трите християнски общности, на които е поверена грижата за Божи гроб.

Почетни гости на събитието бяха Вселенският патриарх Вартоломей, апостолическият делегат в Йерусалим монсеньор Джузепе Ладзарото и гръцкият премиер Алексис Ципрас, чието правителство отпусна значителна сума за реставрацията на параклиса.

Церемонията започна с песнопения на три мъжки хора: православен, римокатолически и арменски.
След това слова отправиха Йерусалимският патриарх Теофил, отец Франческо Патон, арменският патриарх на Йерусалим Нурхан и Вселенският патриарх Вартоломей. Накрая бе прочетено послание, изпратено от кардинал Леонардо Сандри, както и послание от арменския католикос Карекин II.

В словото си патриарх Теофил подчерта, че „при реставрацията на параклиса на Гроба Господен не бе обновена единствено структурата, а и нашето общо свидетелство на Евангелието на Възкръсналия Христос. Това е дар не само за Светите земи, но и за цялото човечество“.

Римокатолическият представител – отец Патон, изтъкна, че „реставрираният параклис е физическото място, което съхранява паметта за погребението на нашия Господ и ни свидетелства, че Въплъщението на Сина Божий е толкова истинско и пълно, че стига до опита на смъртта, който е последният опит от човешкото съществувание. Но светият Гроб е преди всичко физическото място, където тялото на нашия Спасител не видя тление и смъртта бе победена. Именно защото това е мястото на Възкресението, то е също основата на нашата вяра и християнски живот“. Отец Патон подчерта, че „осъществяването на дейностите по съхранението, реставрацията и възстановяването на параклиса на Гроба Господен, благодарение на нашите три общности, придобива една допълнителна стойност: то е знак на значителното укрепване на братските отношения между нас и сред нашите общности, белязани от взаимното доверие и сътрудничеството“.

В словото си арменският патриарх на Йерусалим отправи предложение към присъстващите: „Ние сме пазители на това място… Но има и други три християнски общности (асирийци, копти и етиопци), на които историята гарантира само някои правомощия вътре в този храм. А в Йерусалим живеят също англикани и лутерани, които до този момент са изключени от това място. Защо да не обмислим възможността за гарантирането на тези останали пет християнски деноминации да отслужват своето богослужение в параклиса на Гроба Господен поне веднъж в годината, по време на Пасхата Христова?“.

Източник: http://bg.radiovaticana.va; basilica.ro
Снимки: basilica.ro

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...