Погребаха митрополит Лавър в Джорданвил



Благовест-инфо

Покойният митрополит Лавър, первойерарх на Руската задгранична църква, бе погребан вчера в църквата на манастира "Света Троица" в Джорданвил, щата Ню-Йорк. В съгласие с последната му воля тялото му беше погребано в криптата на църквата до гроба на духовния му наставник митрополит Филарет.

По благословениe на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий божествената литургия и опелото бяха оглавени от Ювеналий Крутицки и Коломненски. Освен многобройните клирици, монаси и миряни на Руската задгранична църква, в храма присъстваха министърът на културата на на Русия Александър Соколов, руският посланик и други официални лица.

"Образът му е като жив пред очите ни — каза патриарх Алексий, цитиран от "Российская газета". — Владика Лавър току-що бе посетил Москва. Едва ли можехме да си представим, че го виждаме за последен път".

В Джорданвилския манастир митрополит Лавър е провел 60 години от живота си, след като през 1944 г. по време на приближаването на Червената армия напуснал родното си село Ладомирово в Източна Словакия и заедно с братството на Почаевския манастир се преместил първо в Германия, а след това и в Америка. Повече от 30 години той е бил игумен на манастира.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...