Заседание на Вселенската Патриаршия в Истанбул. Среща на митрополит Емануил с френския премиер



Източник: Info-Grece

Синодът на Константинополската вселенска патриаршия е започнал в петък заседанието си във Фенер. То се организира на всеки две години, за да координира администрирането на епархиите на Патриаршията, разпръснати по четирите краища на света. В сряда, преди да отпътува за Турция, митрополит Емануил, управляващ френската епархия на Вселенската патриаршия и председател на Събранието на православните епископи във Франция (СПЕФ), се е срещнал в Париж с премиера Франсоа Фийон.

Дневният ред на синодалното заседание включва темата: „Мисията ни като първенстваща Православна църква в съвременния свят”, както и актуални за седалището на Патриаршията въпроси.

В рамките на срещите на френския премиер с висши духовници на основните религии във Франция, митрополит Емануил, председател на СПЕФ, е разговарял в сряда, 30 август, с Франсоа Фийон в Матиньон (резиденцията на френския премиер – бел. прев.). На тази първа среща-запознанство е станало въпрос за присъствието и организацията на Православната църква във Франция. Разговорите са били също повод за повдигането на различни теми, свързани с нуждите на вероизповеданията във Франция и с дейността на религиите и свидетелството им сред френското общество. Митрополит Емануил е изтъкнал колко са „важни тези срещи, позволяващи на религиозните водачи да поддържат редовен диалог с представителите на висшите френски държавни власти”.

Миналия 26 юли митрополит Емануил бе приет от вътрешния министър госпожа Мишел Алио-Мари в рамките на една „консултация на всички вероизповедания” и като продължение на доклада на комисията „Машлон” (по името на председателя й – бел. прев.). Целта на доклада „Машлон”, иницииран през 2006 година от Никола Саркози, тогава още вътрешен министър, е да предложи разсъждения върху „юридическите отношения между държавата (Франция) и вероизповеданията”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...