Украински учени: Дарвин – вън от училище!


Източник: Новый Регион

Децата на Украйна трябва да изучават не теорията на Дарвин, а креационизма – концепция, според която светът е създаден от Висшия разум. Това заяви група украински учени на пресконференция в Киев.

"Невъзможно е да се възпита съвест без вяра. Наивно е да се вярва, че това може да се направи посредством културата и изкуството. Ако възпитаваме човека като наследник на животно – на маймуната, той такъв и ще стане", каза Валентин Титаренко, старши научен сътрудник на Института по епидемиология и инфекционни заболявания.

Учените заявиха, че теорията на Дарвин е само една от версиите за появата на човека, но в украинските училища се дава приоритет именно на нея.

"Защо в нашата страна, която се смята за цивилизована, се приема само един подход към теорията на Дарвин? Това не е демокрация" – заяви Владислав Олховски, ръководител на отдел в Института за ядрени изследвания на Националната академия на науките на Украйна.

Според участниците в пресконференцията днешните учебници по биология, география, астрономия и история на древния свят не могат да се смятат за обективни. По-рано те са се обръщали към Министерството на образованието на Украйна с искане за промяна на учебниците, но са получили безсъдържателен бюрократичен отговор.

"На мен като на ректор никой не ми забранява да използвам всякаква литература, но тя трябва да бъде утвърдена в Министерството на образованието", оплака се Анатолий Шевченко, ректор на Донецкия държавен институт по изкуствен интелект.

Креационизмът (от creatio – сътворяване) е учение, което тълкува буквално изложените в Библията твърдения за произхода на света и човека. В частност, той твърди, че целият материален свят е създаден за шест дни чрез творчески акт на Бога. През последните години дискусията за научната стойност на креационизма и за възможността той да бъде преподаван в училище на равни начала с еволюционизма или вместо него се оживи в САЩ и ислямските страни.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...