“С Христос в служба на циганския народ”



Източник: Радио Ватикана

“С Христос в служба на циганския народ" е темата на първата световна среща на свещениците, дякони и монаси цигани, която ще се поведе на 23 и 24 септември в Рим по инициатива на Папския съвет за Пасторална дейност сред мигрантите и странстващите. Срещата представлява един важен повод, за да бъдат обсъдени инициативи, които са в състояние да подготвят самите цигани .

В центъра на инициативата стоят нуждите на една своеобразна пасторална действителност. Идеята да се организира една среща за богопосветените цигани е подтикната от документа, публикуван през 2005 г. от Папския съвет за пасторална дейност сред мигрантите и странстващите, озаглавен “Насоки за пасторалната дейност сред циганите”. Текстът предлага цялостна визия за дейността на Църквата за евангелизиране на номадските народи. Една визия, илюстрирана и по време на срещата на националните директори на пасторалната дейност за циганите, проведена в Рим на 11 и 12 декември 2006 г.

Изчислява се, че близо 36 милиона цигани живеят в Европа, Америка и Азия. Богопосветените цигани са около сто. 20 свещеници има в Индия, десетина в Унгария. Досега Франция е единствената страна, където националният директор за пасторалната дейност сред циганите е циганин, подпомаган от трима дякони, две монахини и една посветена мирянка, които също са цигани.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...