Учени се бунтуват срещу папското посещение в университетМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Папта е „вестител на мир“, -най-късия виц за този месец.

 2. Дон Кихот каза:

  Не можеш да стигнеш духовно папата, ако ще да подрипваш един век.

 3. Al Rashid каза:

  Отец, колкото и да не Ви харесват изказванията на отец Йоан, редно ли е да правите заядливи коментари? Пък и ние, лаиците, какво ще помислим за вас, духовниците – как вие ще ни ръководите щом имате междусобици?
  Или трябваше да напиша отец с „“?

 4. ieromonah Ioan каза:

  В българската литература често Дон Кихот се нарича(макар и неправилно, преводът е грешен) Рицарят на печалния образ. Правилният превод би бил, Рицар за резил, обаче четейки твойте реакции на някои мои коментари си мисля, че все пак правилно са превели с „печалния образ“. Между другото, в турски превод това звучи така: Тенеке бабаит кахър сурат, което отнесено към тебе, струва ми се, е по-подходящо в случая. А конкретно в случая, не мисля , че си прав, защото какво повече може да каже папата от : Обичай ближния си както себе си! А това го проповядвам и аз.

 5. Liturgist каза:

  Вчера в един от сутрешните телевизионни блокове министърът на здравеопазването проф. Гайдарски блесна със следното изказване- шедьовър: “ …Аз съм атеист, но съм християнин! „. Печално не заради мнението на един лекар- безбожник/ това е негово право/. Жалко поради лекомислеността на казаното в ефир. Все пак от едно светило в лечебната наука човек неволно очаква малко по- вече…

 6. izvor каза:

  И какво му е смешното на „най-късия виц за този месец“. Смешно ли е това, че каквото днес се сервира на вярващите католици на Запад, утре ще сервират и на нас. Или се хилим, че не приемат Папата в един Римски университет и в същото време ревем с пълно гърло, че у нас не приемат Вероучение в училище. И в двата случая става дума за едно и също. Не знам дали заради глупост, или заради наивност се радваме на проблемите на западните християни, защото онези, които гонят католиците на Запад не мислят по-различното за нас. А и нашите си „отговорни фактори“ от онези се учат.

 7. ieromonah Ioan каза:

  Изворе, ти кога за последно си разговарял със западни християни? Аз, например, говоря с тях всеки ден и не се радвам на техните проблеми, а ги разглеждам тях самите като проблем, а в това има един малък нюанс. Знаеш ли, че преди една седмица, казах на едни сестерциенски монаси, че започвам да строя православен монастир в Австрия и ако тези „западни християни“ можеха да убиват с поглед сега щях да съм мъртъв. А това, че папта не носи мир го е доказало и миналото, потвърждава го и настоящето.

 8. ieromonah Ioan каза:

  Изворе, ти кога за последно си разговарял със западни християни? Аз, например, говоря с тях всеки ден и не се радвам на техните проблеми, а ги разглеждам тях самите като проблем, а в това има един малък нюанс. Знаеш ли, че преди една седмица, казах на едни сестерциенски монаси, че започвам да строя православен монастир в Австрия и ако тези „западни християни“ можеха да убиват с поглед сега щях да съм мъртъв. А това, че папта не носи мир го е доказало и миналото, потвърждава го и настоящето.

 9. izvor каза:

  Ами дано да намериш решение на „проблема“, докато онези от „La Sapienca“ и нашето Министерство на образованието не са те изпреварили. Успех в градежа, иначе 🙂 Само си представи погледите на някой наши „ревнители“, когато дойде сестерциенски монах да строи манастир в епархията им

 10. Danine каза:

  Нима техния поглед е достатъчно оправдание за омразата Ви? Това е в противоречие със собствените Ви думи: “ Обичай ближния си както себе си! А това го проповядвам и аз.“ , освен, ако проповедтта Ви няма нищо общо с начина Ви на живот.
  Устата Ви изпреварва ума Ви. Това е голям проблем. Сега ако се видите в огледалото, сигурно ще умрете от собствения си поглед. :-)))
  Искам да кажа, че фантазирането не ходи по животните, а по хората, понякога и по някой йеромонах от Австрия, който говори с някакви си католически монаси, които гледат с убиващи погледи йеромонаси, които твърдят, че ще градят православен манастир в Австрия.

  Истинският православен християнин не търси оправдания за омразата си, а причини да обича. Същото е валидно и за истинския католик. А иначе – всеки си се нарича както си иска – едни се наричат православни, други – католици… Кой обаче е наистина християнин, знае само Бог.

  Срамота е един духовник да разглежда като проблем хората около себе си. Или Вие не приемате западните християни като хора?! А всеки един човек, според Бога, на когото уж служите, е Ваш ближен. Това е Негова заповед и Негови думи, не мои. В такъв случай излиза, че Вашите ближни са проблем за Вас… Нали знаете, който не събира с Господа, той разпилява…

 11. ieromonah Ioan каза:

  Здравейте, Дани! Не разбрах само от кое място в моя коментар направихте извод, че в мене има омраза? За фантазирането по повод манастира трябва да Ви разочаровам, него вече го има, не сме му дали офицален статут, защото сме още само 3 брата, а ако прочетете Устава на Българската Православна Църква ще видите, че за да е самостоятелен манастира трябва да има 5 братя, ние затова и до сега не сме го обявили официално. Или и Вие имате нещо против да има православен манастир в папските територии? Нима като последовател на папската общност на Вас ви пречи някой да си съществувате в Православна България? Ще Ви уточня лично, за да не се смущавате: аз нямам нищо против хората между които съм израстнал, Австрия е държавата, в която съм провел целия си съзнателен живот, но не мога да се съглася с изкривяването на Христовите истини от страна на папистите и ако съм изобщо против нещо, то това е неправдата, с нея не съм съгласен. А Вие бъдете добър човек и спасявайте душата си! Ако омразата е грях, то и несправедливото осъждане също е грях!