Учени се бунтуват срещу папското посещение в университетActualno com

67 университетски преподаватели се подписаха в специална подписка срещу визитата на папа Бенедикт XVI в римския университет "La Sapienza".

Писмото е адресирано до ректора Ренато Гуарини.Главата на Римокатолическата църква трябва да говори в четвъртък вечер на церемония за откриването на академичната година.Учените са категорично против папското посещение, тъй като то било против мирянския характер на науката.

Ватиканското радио обаче определи стъпката на учените като „цензура" и припомни, че университетът "Ла Сапиенца" е основан през 1303 от папа Бонифаций VIII. Въпреки протестите на преподавателите източници от Ватикана дадоха да се разбере, че визитата на папата ще се състои.

Много от учените, подписали подписката, са физици. Сред тях е и Андреа Фрова, автор на книга за Галилео Галилей и Църквата.

Единият от аргументите на бунтуващите се професори е фактът, че през 1990 тогавашният кардинал Рацингер при реч в Парма е нарекъл процеса срещу Галилей "справедлив и правилен".

"Това са думи, които като учени, верни на разума и като хора, посветили живота си на напредъка и разпространението на науката, ни обиждат и унизяват.

В името на светския характер на науката и културата и от уважение към нашия университет, който е отворен към преподаватели и студенти от всякаква идеология, призоваваме тази неподходяща среща да бъде анулирана", писаха бунтуващите се доценти.Ректорът на университета обаче обоснова поканата към папата с факта, че той е "вестител на мир".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

12 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Папта е „вестител на мир“, -най-късия виц за този месец.

 2. Дон Кихот каза:

  Не можеш да стигнеш духовно папата, ако ще да подрипваш един век.

 3. Al Rashid каза:

  Отец, колкото и да не Ви харесват изказванията на отец Йоан, редно ли е да правите заядливи коментари? Пък и ние, лаиците, какво ще помислим за вас, духовниците – как вие ще ни ръководите щом имате междусобици?
  Или трябваше да напиша отец с „“?

 4. ieromonah Ioan каза:

  В българската литература често Дон Кихот се нарича(макар и неправилно, преводът е грешен) Рицарят на печалния образ. Правилният превод би бил, Рицар за резил, обаче четейки твойте реакции на някои мои коментари си мисля, че все пак правилно са превели с „печалния образ“. Между другото, в турски превод това звучи така: Тенеке бабаит кахър сурат, което отнесено към тебе, струва ми се, е по-подходящо в случая. А конкретно в случая, не мисля , че си прав, защото какво повече може да каже папата от : Обичай ближния си както себе си! А това го проповядвам и аз.

 5. Liturgist каза:

  Вчера в един от сутрешните телевизионни блокове министърът на здравеопазването проф. Гайдарски блесна със следното изказване- шедьовър: “ …Аз съм атеист, но съм християнин! „. Печално не заради мнението на един лекар- безбожник/ това е негово право/. Жалко поради лекомислеността на казаното в ефир. Все пак от едно светило в лечебната наука човек неволно очаква малко по- вече…

 6. izvor каза:

  И какво му е смешното на „най-късия виц за този месец“. Смешно ли е това, че каквото днес се сервира на вярващите католици на Запад, утре ще сервират и на нас. Или се хилим, че не приемат Папата в един Римски университет и в същото време ревем с пълно гърло, че у нас не приемат Вероучение в училище. И в двата случая става дума за едно и също. Не знам дали заради глупост, или заради наивност се радваме на проблемите на западните християни, защото онези, които гонят католиците на Запад не мислят по-различното за нас. А и нашите си „отговорни фактори“ от онези се учат.

 7. ieromonah Ioan каза:

  Изворе, ти кога за последно си разговарял със западни християни? Аз, например, говоря с тях всеки ден и не се радвам на техните проблеми, а ги разглеждам тях самите като проблем, а в това има един малък нюанс. Знаеш ли, че преди една седмица, казах на едни сестерциенски монаси, че започвам да строя православен монастир в Австрия и ако тези „западни християни“ можеха да убиват с поглед сега щях да съм мъртъв. А това, че папта не носи мир го е доказало и миналото, потвърждава го и настоящето.

 8. ieromonah Ioan каза:

  Изворе, ти кога за последно си разговарял със западни християни? Аз, например, говоря с тях всеки ден и не се радвам на техните проблеми, а ги разглеждам тях самите като проблем, а в това има един малък нюанс. Знаеш ли, че преди една седмица, казах на едни сестерциенски монаси, че започвам да строя православен монастир в Австрия и ако тези „западни християни“ можеха да убиват с поглед сега щях да съм мъртъв. А това, че папта не носи мир го е доказало и миналото, потвърждава го и настоящето.

 9. izvor каза:

  Ами дано да намериш решение на „проблема“, докато онези от „La Sapienca“ и нашето Министерство на образованието не са те изпреварили. Успех в градежа, иначе 🙂 Само си представи погледите на някой наши „ревнители“, когато дойде сестерциенски монах да строи манастир в епархията им

 10. Danine каза:

  Нима техния поглед е достатъчно оправдание за омразата Ви? Това е в противоречие със собствените Ви думи: “ Обичай ближния си както себе си! А това го проповядвам и аз.“ , освен, ако проповедтта Ви няма нищо общо с начина Ви на живот.
  Устата Ви изпреварва ума Ви. Това е голям проблем. Сега ако се видите в огледалото, сигурно ще умрете от собствения си поглед. :-)))
  Искам да кажа, че фантазирането не ходи по животните, а по хората, понякога и по някой йеромонах от Австрия, който говори с някакви си католически монаси, които гледат с убиващи погледи йеромонаси, които твърдят, че ще градят православен манастир в Австрия.

  Истинският православен християнин не търси оправдания за омразата си, а причини да обича. Същото е валидно и за истинския католик. А иначе – всеки си се нарича както си иска – едни се наричат православни, други – католици… Кой обаче е наистина християнин, знае само Бог.

  Срамота е един духовник да разглежда като проблем хората около себе си. Или Вие не приемате западните християни като хора?! А всеки един човек, според Бога, на когото уж служите, е Ваш ближен. Това е Негова заповед и Негови думи, не мои. В такъв случай излиза, че Вашите ближни са проблем за Вас… Нали знаете, който не събира с Господа, той разпилява…

 11. ieromonah Ioan каза:

  Здравейте, Дани! Не разбрах само от кое място в моя коментар направихте извод, че в мене има омраза? За фантазирането по повод манастира трябва да Ви разочаровам, него вече го има, не сме му дали офицален статут, защото сме още само 3 брата, а ако прочетете Устава на Българската Православна Църква ще видите, че за да е самостоятелен манастира трябва да има 5 братя, ние затова и до сега не сме го обявили официално. Или и Вие имате нещо против да има православен манастир в папските територии? Нима като последовател на папската общност на Вас ви пречи някой да си съществувате в Православна България? Ще Ви уточня лично, за да не се смущавате: аз нямам нищо против хората между които съм израстнал, Австрия е държавата, в която съм провел целия си съзнателен живот, но не мога да се съглася с изкривяването на Христовите истини от страна на папистите и ако съм изобщо против нещо, то това е неправдата, с нея не съм съгласен. А Вие бъдете добър човек и спасявайте душата си! Ако омразата е грях, то и несправедливото осъждане също е грях!