Френска фондация ще възстанови древен храм в Кападокия


Източник: Today’s Zaman

“Кизил килисе”, или “Червената църква”, в град Гюзелюрт в Кападокия, Турция, ще бъде реставрирана с финансовата помощ на френската фондация “Обичащите Кападокия”. Известен сред православните християни в миналото, този храм от шести век е изграден от дялан червен камък, откъдето идва и името му.

Църквата е построена край пътя за поклонниците, които някога минавали оттам. Централното пространство завършва с кубе, стъпило на четири колони. Все още могат да се видят следи от кръстове по някои места. Общото състояние на сградата е лошо, тъй като много камъни от конструкцията са извадени и съществува опасност от срутване при най-слабия земетръс.

Реставрирането на храма се очаква да приключи до лятото и ще бъде на стойност около 400 000 щ.д. Средствата се предоставят от фондация “Обичащите Кападокия”, която е основана от французи, които посещават Кападокия и я ценят.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...