Християнското население в Светите земи намалява


Източник: In Communion

Смъртната заплаха пристигна върху прости бели листовки, разпилявани от вятъра по улиците призори. Групировка, наричаща се “Приятели на Мохамед”, обвиняваше един местен палестинец християнин, че продавал мобилни телефони, съдържащи обидни карикатури на мюсюлманския пророк.

Докато съседи защищаваха търговеца с думите, че обвиненията върху листовката са лъжливи, изплашеният търговец на телефони се укри. Сега той мисли за заминаване в чужбина.

Непрекъснатото бягство на малобройното палестинско християнско малцинство, което може буквално да доведе до изчезване на вярата в нейното родно място, е тенденция, която се наблюдава в много топящи се християнски общности из ислямския свят.

Но християнското население намалява почти навсякъде в мюсюлманските земи, най-забележимо в Светите земи.

Десетилетия наред главно икономическият натиск принуждаваше палестинските християни да емигрират, като използват роднинските си връзки на Запад. Палестинските бунтове – и разделителната стена, започната от Израел през 2002 г. – ускориха заминаванията, превръщайки някогашни оживени поклоннически места като Витлеем почти в градове-призраци.

Нарастващата сила на радикалните ислямски движения прибави нови сериозни безпокойства. По време на протестите след коментарите на папата през септември миналата година едни от най-ожесточените изблици на насилие бяха в палестински области, където по църквите се хвърляха запалителни бомби и се стреляше.

“Повечето християни тук или са в процес на заминаване, или планират да заминат, или мислят за заминаване”, казва Сами Ауад, изпълнителен директор на тръста “Света земя”, организация за мир със седалище във Витлеем. “Цари все по-голяма несигурност.”

Местното християнско население в Палестина е спаднало под 2 процента по Западния бряг, в ивицата Газа и в арабски източен Йерусалим при поне 15 процента през 1950 г. Според “Францисканска фондация за Светите земи” християните ще са “изчезнали” в региона след не повече от 60 години. “Нещата определено не изглеждат добре за нас”, казва Майк Салман, палестинец християнин, който е изследвал демографските тенденции.

“Тук е мястото, където Христос е роден, а ей там през хълма в Йерусалим е мястото, където Той е бил разпнат”, казва Ибрахим Шомали, християнин, собственик на ресторант. “Ние християните сега се чувстваме, като че ли сме на кръста.” Някои се опитват да променят ситуацията. Действат групи за мюсюлманско-християнско сътрудничество.

По време на протестите срещу коментарите на папа Бенедикт бойци от “Ислямски джихад” се заклеват да защищават църква на Западния бряг. Според анкета, публикувана на 18 октомври от Палестинския център за обществено мнение, 91 процента от запитаните са против нападенията над църкви като протест срещу коментарите на папата.

Сега палестинците християни – сред които преобладават православните и римокатолиците – се изправят пред въпроса дали сърцето им ги тегли към родната земя, или на Запад. Ситуацията става още по-сложна поради силната подкрепа за Израел и еврейските заселници от американските християни-евангелисти.

“Ние сме натикани в една ничия земя”, казва един от видните водачи на палестинците християни, пожелал анонимност поради получени смъртни заплахи.

“В очите на Запада ние сме араби. В очите на арабите ние сме една пета колона на врага им.” В православния манастир “Св. Теодосий”, чиято християнска история датира от пети век, отец Йеротей, който се грижи за манастира, казва, че остава предимно зад стените. Той твърди, че е бил тормозен от “мюсюлмани-фанатици”, задето е говорил в едно местно телевизионно предаване за страховете на християните. “Сега за нас тук е джунгла”, казва той.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...