Църквите в Йерусалим настояват за право на достъп до Светия град


Източник: JTA

Църквите в Йерусалим се обявиха за създаването на комисия, която да разглежда достъпа до Светите места във връзка с изграждането на защитната стена на Западния бряг.

“С изграждането на стената много от нашите верни се оказват лишени от достъп до Светия град, а според плановете, публикувани в местния печат, мнозина други ще бъдат лишени от достъп в бъдеще”, се казва в изявлението, подписано от източноправославни, римокатолически, лутерански и други християнски водачи.

“Ограден от стени, Йерусалим вече не е в центъра и не е сърцето на живота, както би трябвало да бъде.”

Те призоваха за “незабавното сформиране на специална комисия, която да мисли за бъдещето на града. Поместните църкви в Йерусалим трябва да бъдат част от тази комисия.”

Според израелските власти защитната стена на Западния бряг рязко е намалила терористичните нападения.

Изявлението беше разпространено тази седмица в САЩ от “Църкви за мир в Близкия изток”, коалиция от 21 представителства на национални църкви – православни, римокатолически и протестантски.

Превод: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...