Черната църква в Иран, символ на религиозна толерантност, но с лика на Хомейни



Източник: Дневник

Иран предлага древният арменски манастир "Св. Тадей", известен като Кара Келиса или Черната църква, да бъде обявен за обект на световното културно наследство, наред с Персеполис и други археологически съкровища от древна Персия. Ако това се случи, манастирът ще бъде първият християнски паметник, получил подобен статус в ислямската република, съобщава Ройтерс.

Разположена сред живописни кафеникави хълмове, Черната църква носи името си заради цвета на вулканичните скали, от които е била построена през 14-и век, след като по-старата църква, стояла на мястото на сегашната, е била разрушена при земетресение.

Последният свещенослужител е напуснал манастира преди повече от половин век, и разбира се, в сградата има портрет на Аятолах Хомейни вместо икона на Христос.

Според иранските власти, църквата, която е разположена в планинските райони на границата с Турция, е символ на религиозната толерантност в републиката.

Иран отхвърля нападките на Съединените Щати, че в ислямската република има дискриминация спрямо християните и другите религиозни общности. Дори арменският митрополит в Техеран определя подобни твърдения като западно "нововъведение."

ФАКТИ:
* Броят на християните и евреите в Иран е намалял след ислямската революция през 1979 г. Много от хората, живели по тези земи, са напуснали още по време на Първата световна война, когато през 1915 г., според арменски източници, 1,5 милиона арменци са били убити от настъпващите армии на Османската империя. Анкара отрича турски войски да са били замесени в систематично избиване на арменци.

* Според арменските предания, един от апостолите на Христос, Св. Юда е бил посечен и след това погребан на мястото, където сега се издига църквата. Храмът се посещава от малко богомолци, освен по празниците на Св. Тадей през лятото, когато хиляди арменци се събират, за да почетат своя патрон.

* В днешни дни арменците в Иран наброяват 100 000 души. Те са представени с две места в 290 местния парламент и имат право да обучават децата си на родния си език. Арменците имат право да произвеждат и консумират алкохол в домовете си, практика строго забранена за мюсюлманите.

* Според конституцията на ислямската република, християнството, юдаизмът и зороастризмът са официално признати религии в страната и вярващите могат да извършват религиозните си практики в рамките на закона.

* Според Амнести интернешънъл в Иран съществуват закони и практики, които дискриминират малцинствата. Организацията подчертава, че през 2006 г. са били задържани няколко християни евангелисти, в повечето случаи ирански граждани, които са сменили вероизповеданието си и са приели християнството.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...