Честват се сто години от възстановяването на Сръбската патриаршия



Честването на стогодишнината от възстановяването на Сръбската патриаршия ще се проведе на 14 и 15 май 2022 г. в Сремски Карловци.

Честването ще започне в събота, 14 май 2022 г., в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“ с церемониално посрещне на Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий и сръбски архиереи, а от 17 ч. предстоятелят на Сръбската православна църква ще отслужи вечерня със славословие.

След това патриарх Порфирий ще открие мултимедийна изложба в известния Патриаршески дворец в Сремски Карловци, озаглавена „Един век от възстановяването на Сръбската патриаршия 1920 – 2020 г.“.

По думите на дякон Владимир Радованович, директор на Музея на Сръбската православна църква, ще бъдат изложени най-важните отличителни знаци, изобразяващи патриаршеското достойнство на Сръбската православна църква: Панагия на сръбските светци от 1923 г. по оригинален проект на архитект Перо Й. Попович и Урош Предич; митрата на дванадесетте апостоли, архиерейския скиптър, с който е интронизиран патриарх Димитрий, както и архиерейските му одежди.

Реконструиран е старият патриаршески престол с балдахин, който се е намирал в тронната зала на Патриаршеския дворец в Сремски Карловци.

По този изключителен повод ще бъдат изложени картини на бележити сръбски творци. Сред тях най-представителни са портретите на патриарх Арсений III Чарноевич и патриарх Арсений IV Йованович Шакабента, картината на Йово Василиевич от 1744 г. и картината на Урош Предич от 1906 г.

Изложбата ще включва още престолния кръст на крал Стефан Душан от съкровищницата на манастира Високи Дечани и най-важните експонати от Музея на Сръбската православна църква и Патриаршеския дворец в Белград, няколко ръкописа, печатни книги и други артефакти. Автори на изложбата са дякон Владимир Радованович, Владислав Касалица и д-р Миляна Матич.

В неделя, 15 май 2022 г., в 8.30 ч. патриарх Порфирий ще оглави св. Архиерейска литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“. След богослужението в Патриаршеския дворец ще се проведе първото празнично заседание, в което ще вземат участие членовете на Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква.

В 12.00 ч. на градския площад пред Патриаршеския дворец и катедралния храм ще се проведе празнична академия, която ще бъде открита с четене на подготвеното от Архиерейския събор послание по повод големия юбилей.

Предвижда се по празничния повод да се изявят и изтъкнати църковни хорове, най-добрите сръбски актьори, културно-художествени дружества и ученици от Духовната семинария „Свети Арсений” в Сремски Карловци.

 

Източник: Српска православна црква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...