Юшченко отново призова за създаване на единна поместна Украинска църква


Източник: Седмица.Ру

В ежегодното си послание до украинския парламент и народ президентът Виктор Юшченко се спря върху проблема за "разделението на православните украинци" и заяви, че противоречията между тях трябва да се преодолеят и в Украйна трябва да се създаде единна поместна Православна църква.

"Нейното изграждане трябва да се разглежда в общия контекст на развитието и утвърждаването на националния идентитет на украинците. Този въпрос има стратегическо значение и държавата е в правото си да го поставя активно на дневен ред и да помага за неговото решаване, без да се меси във вътрешноцърковните дела", каза Юшченко.

Смята се, че президентът на Украйна, който е привърженик на националистичен и прозападен курс, се стреми към създаване на самостоятелна украинска църква, независима от Московската патриаршия, и подкрепя разколническите групировки. Неотдавна той забрани с указ политическите партии да повдигат въпроса за положението на каноничната Украинска православна църква по време на предизборната кампания за нов парламент, която ще се проведе през март тази година.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...