90 години от възстановяването на патриаршеската институция в РусияИзточник: Православие.ru

На 18 ноември, в деня, в който преди 90 години св. Тихон е бил избран в московския храм "Христос Спасител" за Патриарх Московски и на цяла Русия, Негово светейшество патриарх Алексий отслужи в същия храм Божествена литургия и благодарствен молебен на Спасителя.

Тържествата по този повод имат двойно символично значение за Руската църква. Руската патриаршеска институция е била отменена от Петър І в края на ХVІІ век. Императорът, повлиян от отношението към Църквата в протестантските страни, искал да утвърди своя абсолютизъм и да се освободи от "опеката" на православната йерархия. След смъртта на патриарх Адриан той заместил патриаршеската институция с "колективно управление" – Синод, ръководен от императорски представител – обер-прокурор. Храмът "Христос Спасител" беше разрушен от комунистите през 1936 г. През 90-те години на миналия век той бе възстановен с всенародни усилия и стана символ на възраждащата се Руска църква.

След края на богослужението предстоятелят на Руската църква се обърна с първосветителско слово към присъстващите.

Слово на Патриарх Алексий на тържеството в чест на 90-годишнината от възстановяването на патриаршеската институция в Руската църква

Поздравявам ви, скъпи братя и сестри, с 90-годишнината от възстановяването на патриаршеската институция в Руската православна църква!

Това стана през 1917 г., в навечерието на трудните изпитания, сполетяли нашата Църква и отечеството ни.

Труден бе изповедническият и първосветителски път на св. Патриарх Тихон, който е за нас образец за твърдост във вярата и мъжество в изпитанията. Благодарим Господа за това, че Той е избрал именно св. Тихон да оглави Руската Църква през съдбовните и тежки години в началото на XX век.

Приемниците на св. Тихон – патриаршеският местоблюстител митрополит Петър, патриарсите Сергий, Алексий и Пимен служеха на Църквата Христова през нелеките години на държавния атеизъм.

Днес пред нас се открива възможност за събиране на безсмислено разхвърляните някога камъни – за възстановяване на хорските души, обезобразени от безбожната идеология. Благодарни сме на Господа за Неговите чудеса и милости, благодарение на които Христовата вяра се възражда на наша земя.

Поздравявам всички вас с 90-годишнината от възстановяването на Патриаршеството в Русия. Честит празник на всички!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...