Православните академии


В периода 22 – 26 ноември 1997г. в селцето Вилемов в Моравия, с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, се проведе Първият Европейски семинар за развитие на православни академии. В рамките на семинара бяха представени три православни академии – от Крит, Финландия и Чехия, чиято дейност илюстрира възможността за по–широко участие на миряните в живота на Православната Църква. В семинара участваха представители от девет страни – свещеници и миряни, работещи за Църквата. България бе представена от две организации – Фондация “Покров Богородичен” и Богословския студентски съюз в Шумен.

Запознаването с работата на православните академии в Крит, Валамо (Финландия) и Вилемов (Чехия) показа, че тяхната цел е да стимулират миряните да участват в изграждането на трайно присъствие на Църквата в обществото. Както се казва в заключителния доклад на семинара, “…Академиите организират своята дейност, за да подпомагат диалога между Църквата и обществото, основан върху Православната вяра и върху духовната традиция на литургийната общност”.

Най–богат опит притежава Православната академия в Крит. Тя съществува от 35 години и разполага със собствени сгради, в които се помещават зали за срещи и конференции, жилищни помещения, голяма и богата библиотека с информационен център. Академията е създадена в близост до православен манастир в Крит и част от проявите си организира съвместно с него. Академията има широка и разностранна дейност. В нея се събират миряни за да работят по множество програми: програма за връзката между Православието и екологията (към академията има разсадник, където се трудят доброволци и където се отглеждат подобрен вид маслинови дръвчета), програма за привличане на млади хора (множество доброволци посещават академията, работят и живеят заедно, както са заедно около Евхаристийната трапеза), програма за културни изяви, семинари и курсове.

Академията във Валамо (Финландия) е специализирана в организирането на православни образователни курсове. Тя е създадена в рамките на православен манастир, чиито монаси участват в дейността на академията.

Православната академия във Вилемов е най–млада (съществува едва от няколко години) и също е разположена в православен манастир като дава възможност за среща и съвместна дейност на православните християни в Чехия.

От представянията на трите академии стана ясно, че за тяхната дейност от особена важност е сътрудничеството с местния епископ, връзката с манастир или енория и че дейността на миряните има своите основания в литургийния и духовен живот на християнството.

Това, което остава след семинара е ясно изразеното желание на трите академии да подпомагат създаването на нови центрове и академии за дейност на миряни, като места за среща и диалог, който да доведе до християнско осмисляне и реакция на социалните, икономическите, културните и политическите проблеми на ежедневието.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...