Православна духовност и социална активностМоже да харесате още...

3 Отговори

  1. В средновековните християнски книги, струва ми се Йоаким Флорски, се казва, че на Земята ще има царство на Светия Дух, когато Божието слово ще пребъдва във всеки един човек – не си спомням обаче дали това нещо го нямаше и в старобългарската есхатология. Ако подобни прорицания са верни, това означава, че последните времена са много далеч и в неразгадаемия Божи промисъл има време, което е посветено на божественото добруване на хората преди страшните времена на Антихриста. Затова есхатологичното очакване в българския случай и случая на Йоаким Флорски е оптимистично.
    Християнската духовност е много сложно нещо. По принцип човек се ражда предразположен към духовност, а и с дар на Божия благодат. Църквата би следвало да издирва такива хора и чрез тяхната дейност, потвърдена от Божии откровения да поощрява денйостта им и така да утвърждава вярата. Защото голямото изпитание пред БПЦ е да докаже своята божественост и Божията пълнота – всичко друго го има в светската дейност на човека.

  2. Статуса и позицията на БПЦ е интересна за грамотния човек. От една страна ръководството на БПЦ държи на култа към иконите, на паленето на тамян, на свещите и на заплащането на разни треби. Но от друга страна БПЦ, която е казарма според някои старостилци не се държи като военна организация. Защото БПЦ следва да знае кой е автентично българският критерий, по който я сравняваме. Нашите военни разбиха страшната турска армия за две седмици през Балканската война , като висшето командване вървеше с извадена сабя пред войниците и първи падаше жертва на вражеския огън. Нашите военни разбиха френските, английските, сръбските, румънските и руските военни части през Първата световна война. Много от тях след войните станаха безработни и припадаха от глад, но не създадоха нито мафия, нито откраднаха, нито излъгаха в живота си. Затова ние имаме култ към военните и на Архангелова задушница ги помним с възхищение. А духовника е воин Христов в духовната бран – св.Никодим Светогорец;.

  3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Шишо,

    „Статуса и позицията на БПЦ е интересна…“ Първата дума е подлог и трябва да е с пълен член – СТАТУСЪТ!