Камбанният звънМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Vladimir79 каза:

  Бях чел преди около година изследване на руски учени за благотворното въздействие на камбанния звън върху здравето на хората. Интересно е, че само звъкът издаван от камбани в православни храмове има целебно въздействие!
  Бих искал да попитам отец Петър – ако вярващите приемат Причастие от лъжичка, която не е златна или позлатена има ли опастност от предаване на някаква зараза? Или може би на нас ни липсва достатъчно вяра?
  Благодаря за вниманието

 2. milka каза:

  Няма никакво значение от какво материал е изработена лъжичката. В историята няма случай на подобно заразяване, защото знаете, че причастието е огън, който изгаря всичко нечисто. Позволих си аз да Ви отговоря, защото когато чуя свещеници „да обясняват умно за причастната лъжичка“ ме втриса.

 3. toshev2006 каза:

  Горната забележка е правилна!
  Надявам се, че внушеното народно суеверие, че благородният метал на причастните съсъди/ дискос, потир, лъжичка/ предпазват от евентуална бактериално или вирусна зараза, авторът е допуснал несъзнателно, иначе звучи наивно, че той вярва на тези бабешки измишльотини. Днес 2/3 произвежданите от съсъди са месингови или никелирано желязо.
  А на какво се дължи оцеляването на онези свещеници и мирски християни, които са помагали и посещавали масово, болни при чумни и други епидемии, и не са се разболявали? Всичко е дело на Божията благодат, не на материята.

 4. Дон Кихот каза:

  Доказано е, че звънът на камбаните пресича белтъка на вирусите и спира разпространението на епидемии. Затова в миналото при чума камбаните са биели денонощно.
  .
  Подробна статия за руските камбани вж. Наталья Гущина 16.07.2007
  Колокола Святой Руси
  http://www.rusk.ru/st.php?idar=111896

 5. plamen каза:

  вече два коментара чета за научни изследвания за камбанния звън; трябва да си призная, че статията съдържаше доста такава информация, но я съкратих – защото смятам, че 1) „руски учени съобщиха“ и „топ-американски учени казаха“ не спадат към достоверните извори и 2) подобни „научни“ статии, кой знае защо, се появяват все в популярни, че и жълтички, издания, и никога – в New Scientist, примерно

 6. zlaten_lav каза:

  Не мога да коментирам по въпроси, относно които съм невежа. Но не мога и да не споделя възхищението си от поредния материал на йеродякон Петър Граматиков.
  Ерудиция и проповед! Това е скъпоценен лек за „метастазите“ на болното ни от толкова години атеизъм общество.
  Благодаря на Автора!