Кръщение ГосподнеbogojavlenieЕдин от дванадесетте Господски и Богородични празници, известен с имената: Кръщение Господне, Богоявление и Просвещение, Църквата чества на 6 януари. Според църковното предание на този ден Господ Иисус Христос се кръщава в реката Йордан от св. Иоан Кръстител.

Кръщението, което той извършва, е „покайно кръщение за опрощаване на греховете“. Синът Божи като Такъв няма грехове, защото Той е съвършено Чистият и Светият. Ето защо Той се кръщава не заради Себе Си, а за нас човеците. Като наш Изкупител взима греховете на цялото човечество върху Си. Чрез Своето кръщение Христос получава Божието посланичество да основе Царството Божие на земята.

Богоявление се нарича, защото за първи път при кръщението на Спасителя Бог се открива на света в Своите три неразделни Лица: Отец, Син и Дух Свети. На този ден Бог Син се кръщава, Бог Отец свидетелства от небесата: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“, а Бог Дух Свети, се явява в лицето на гълъб, потвърждаващ истинността на тия думи. Ясно това е изразено в тропара на деня: „Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Света Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те наричаше възлюбен Син, а Духът във вид на гълъб потвърждаваше верността на тия думи. Христе Боже, Който си се явил и си просветил света, слава Тебе“.

Третото име на празника се подразбира от тропара и идва оттам, че чрез Йорданското събитие Бог ни просвещава, като ни разкрива Същността Си в непостижимата тайна на Единосъщната и Неразделна Троица. Бог е светлина, Иисус Христос като Негов Син е „светлината на света“, „която просветлява всеки човек, идващ в света“.

По традиция на следващия ден след Богоявление Църквата отдава почит на Кръстителя на Сина Божи – св. Иоан Предтеча. Всред народа този празник е известен като Ивановден.

Богоявление или Йордановден е един от празниците, установени още в апостолско време. Традиционният водосвет, извършващ се на Богоявление напомня, че на реката Йордан Бог обновил нашата грешна природа чрез вода и Дух. На нас е оставена възможността да се възползваме от Божията милост.

Из книгата на Ана-Мария Кръстева „От Рождество до Възкресение“, ИК „Омофор“ 2010 г.


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...