Митрополит Онуфрий отслужи заупокойна служба за патриарх Неофит в Киево-Печорската ЛавраНа 17 март 2024 г., в Неделя на прошка, Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий отслужи след Божествената литургия в Киево-Печорската лавра молитвено последование за упокой на душата на Светейшия български патриарх Неофит.

Негово Светейшество патриарх Неофит се престави в Господа на 13 март 2024 год.

Припомняме, че Митрополит Онуфрий изрази своите съболезнования във връзка с кончината на Българския патриарх Неофит, но не присъства на погребението на Патриарха. Вместо това, заедно с Вселенския патриарх Вартоломей в България пристигна украинският митрополит Епифаний – предстоятел на новосформираната с томос на Вселенската патриаршия църковна структура с наименование Православна църква на Украйна.

По думите на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, определен от Светия Синод на БПЦ за временен местоблюстител на патриаршеския престол, митрополит Епифаний не е бил поканен за погребението на Българския патриарх, и пристигането му е създало притеснения поради факта, че споменатата църковна структура не е призната от Българската православна църква.

Предстоятелят на Украинската православна църква, архиереите и духовенството на Лаврата се помолиха за упокой душата на новопреставения патриарх Неофит. Негово Блаженство митрополит Онуфрий сподели с присъстващите своите спомени за покойния предстоятел на Българската православна църква.

Източник: Официален сайт на Украинската православна църква

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...