Не така…Може да харесате още...

14 Отговори

 1. Idiot каза:

  Кмете, кмете… Сивов, и тебе си те бива. А тия варосани афъски отвъд океана са ми омръзнали много.

 2. Дон Кихот каза:

  Мисля, че е излишно написването и публикуването на това антрефиле. Ясно е, че провинциалните милиционери и инспектори са на такова ниво, че не могат да създадат нищо свястно, но това не е причина да бъдат защитавани сектите. Защото точно такова впечатление се получава при четенето на този текст.

 3. plamen каза:

  жалко за впечатлението. не е проблемът в това, че хората са от провинцията – софийските им колеги едва ли биха сътворили нещо по-различно. и когато с глупави аргументи (или по-скоро без аргументи, но с настървение) нападаш едни хора, и имаш държаваната власт зад себе си, нещата стават опасни. както съм и писал, със сектите трябва да се води последователна, но разумна борба. много са важни методите в случая. защото ако днес атеистичната държава гони сектите, утре ще подгони и нас – защото всъщност изхожда от атеистични позиции и от някакъв примитивен ксенофобски национализъм. а това е опасно за църквата.

 4. Дон Кихот каза:

  Пламене,

  Не знам как виждате нещата от висотата на вашия лъскав офис, но аз като историк и духовник от доста време мога да те уверя, че „ние“ (българските православни християни) винаги сме били и продължаваме да сме гонени. Никой не ни помага – нито народът, нито западните централи, нито владиците. Прави се всичко възможно, за да бъде унищожено православието в България.
  .
  Ако си спомняте, комунистическите медии у нас през 90-те години водиха бясна кампания срещу сектите. Атаката беше съвсем съзнателна и дирижирана. Тъй като българите са религиозно неграмотни, те не правят разлика между секта и църква и затова днес отказват религиозно обучение в училищата, защото смятат, че ние сме сектанти. Честите съобщение за педофилство на римокатолическите свещеници доведе до там, че майките истерично се боят нашите свещеници да имат контакт с техните деца, защото щели да ги изнасилят. Кампанията от 90-те години постигна блестящо целта си.
  .
  http://pavel.bloghub.org/

 5. plamen каза:

  внушението за лъскавите офиси е същото като за „добре облечените“ сектанти… тайната на лъскавината на нашия офис е прозаична – един парцал и една кофа, всяка сутрин.

  а за кампанията срещу сектите: с ксенофобски внушения и недомлъвки може да се очерни всеки, а народонаселението – да се насъска срещу който си поискаш; и ако партийната линия в държавата утре се смени, същите тия общински сектоборци ще произведат не по-малко „тревожно“ писмо и за православната църква. затова и дадох пример с комунистическия документ от 1957 г. – логиката и манталитетът са същите.

 6. Мия каза:

  Напълно съм съгласна с написанато от Пламен. Още когато чух за „инициативата“, направих същия коментар с близки хора. Посъветвах и дъщеря си, да се въздържа от този стил на поведение… Да четем Евангелието и да живеем според него! А за обстановката – да, нищо не се е променило: комунизмът/материализмът/ не си е отишъл! Много е жилав и е пуснал корени, къде по -дълбоки, къде по-плитки, в много голяма част от нас. Тъжно, но факт.

 7. portos каза:

  Обявиха ме са цяла школа.

  Благодаря, благодаря!

  http://egoist.dveri.bg/content/view/73/34/

  Събирам сега средства да основа висше учебно заведение. С мокър бар. И цаца.

  Пращайте пари /не алкохол/ – аз съм си по рождение с триста водка в главата.

  P.S. Като отхвърлят всички (намирайки им слабостите), интересно с кого ще работят… А, забравих – те са си самодостатъчни.

 8. iliana каза:

  статията не харесах особено, защото е много емоционална. което прави позицията на пламен недостатъчно понятна на места и достатъчно уязвима на други.

  но ето че написаното от тебе дава добър отговор на въпроса за каква опасност говори тази статия. още едно действие (вместо 90-те, пишеш 08 примерно)- и щеше да има отговор на задачата. при това – не теоретичен, а доказан в опита – с примера, който си дал по-горе. ето го:

  „Ако си спомняте, комунистическите медии у нас през 90-те години водиха бясна кампания срещу сектите. Атаката беше съвсем съзнателна и дирижирана. Тъй като българите са религиозно неграмотни, те не правят разлика между секта и църква и затова днес отказват религиозно обучение в училищата, защото смятат, че ние сме сектанти. Честите съобщение за педофилство на римокатолическите свещеници доведе до там, че майките истерично се боят нашите свещеници да имат контакт с техните деца, защото щели да ги изнасилят. Кампанията от 90-те години постигна блестящо целта си.“

  макар и да считам предпоследното изречение за несериозно, другото е вярно.

  пропагандата не се интересува от истината, а от своите цели. и тя един път деформира мисленето на жертвите си; втори път – може да обслужи всяка кауза. ако днес на прицел са сектите, със същите методи на лъжа и манипулации утре може да се тръгне и срещу църквата. тези методи са недопустими по пинцип, независимо срещу кого и с каква цел са насочени.

  поздрави.

 9. Дон Кихот каза:

  Много строго съдиш др. Сивов. Ако сте в процедура за развод, дрънни ми един телефон. :-)))

  Шегата настрана. Твърдиш, че „със същите методи на лъжа и манипулации утре може да се тръгне и срещу църквата“. Как „утре“? Още от Възраждането се противодейства на православието и комунизмът само продължи установената традиция. Затова атеизирането у нас беше така пълно и резултатите от него – така трагични на фона на другите православни народи.
  .
  Докато работя, слушам радио – откъс от възрожденската пиеса „Михал Мишкоед“. Попът венчава, а присъстващите, сигурно пийнали, си правят джумбуш с него, кукуригат, лаят и пр. И това се смята за класика на българската драматургия! Масонът Захарий Стоянов пише с насмешка как нашият селяк вика по навик попа „да му свети лой“ (т.е. за маслосвет).
  .
  Задължителното подписване на верноподанически декларации от всеки епископ преди 1989 г., ръкополагането на съвсем деградирали типове на високи постове в църквата, осмиването й всяка вечер в разни шоута – това не е ли продължаващо гонение? Но истинската трагедия не е, че гонението е се води (така е предсказал Христос), а че ние търпим като говеда, мълчим и не се борим. Ние сме истинските предатели.

 10. Грешник каза:

  Не бива да оприличавате търпеливите и мълчаливите на говеда, напротив: Който претърпи докрай, ще бъде спасен (Мат. 10:22; 24:13; Марк. 13:13) С търпението си спасявайте душите си (Лука 21:19). Покайте се, защото се приближи царството небесно (Мат. 3:2; 4:17; Марк. 1:15).
  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ. АМИН.

 11. Дон Кихот каза:

  „Как-то я беседовал с одним протестантским епископом. Он попросил меня объяснить ему основные принципы нашей экклезиологии. Я объяснил. Тогда он спросил: «Значит, вы не признаете нас церковью?». Я ответил: «Не признаем». Он заплакал.“ (http://www.wco.ru/biblio/books/alfeev21/Main.htm).

 12. Idiot каза:

  Братко, съгласен съм с теб. И с двете ръце. Наистина ни трябва много търпение, ама много волско. Но трябва и щипка агресивност. Търпението е Божия добродетел. Нека да сме като Господ, дето ни търпи всички всеки ден. Както е казал Господ да сме съвършени като Него.

 13. M_P_P каза:

  До някъде е така и проблемът с манталитета и с нашето отношение към другите и към нас самите. И добра и искрена критика има за цел промяна към по-доброто

  xxx

  *** Човече, просто не е истина наглостта ти. Анонимни брутални злобари в нета има бол, но понеже плюеш похора от сайта ти обръщаме внимание.

  администратор

 14. gaitan vejdu каза:

  „Сектите трябва да бъдат изобличавани, но не защото привържениците им се обличат чисто и не пият с нас мастика в ламаринената кръчма долу пред блока. Борбата с тяхното влияние е интелектуална и преди всичко духовна, а изобличението на лъжливите им учения е апологетична и богословска, а не бюрократична задача.“

  “ .. защото ако днес атеистичната държава гони сектите, утре ще подгони и нас – защото всъщност изхожда от атеистични позиции и от някакъв примитивен ксенофобски национализъм. а това е опасно за църквата.“

  +++++++++

  Нямам какво да добавя.
  Това е есенцията, добре описваща дереджето, и според мен.