Патриарх Алексий благослови новия президент на Русия



Прес-служба на Московската патриаршия

Веднага след официалната церемония по встъпване в длъжност на новия руски президент Дмитрий Медведев в Благовещенския събор в Кремъл бе отслужен молебен за новия президент. Молебенът бе отслужен от патриарха на Москва и цяла Русия Алексий.

Последованието, създадено специално за подобни тържествени случаи, съдържа специални молитви за новия държавен глава: "О еже подати ему с небесе к правлению и правосудию силу и премудрост добре страною нашею правити, мир и благоустроение в ней насаждати, от врагов же ея и супостат ограждати". В молитвата, която беше прочетена накрая, патриархът се обърна към Бога с молбата: "Призри и нине на усердное моление наше и благослови благое правление Президента страни нашея Димитрия, полагающего начало правления хранимою Тобою страною Росийскою. Укрепи и настави его непреткновенно проходити великое сие служение, подай ему разумение и премудрост, во еже в тишине и без печали люди росийския сохраняти, подчиненными же ему управляти на путь истини и правди и от лицеприятия и мздоимства ограждати".

Патриархът благослови Дмитрий Медведев и му подари копие на иконата на Владимирската Божия Майка. От своя страна съпрузите Медведеви поднесоха в дар на Негово светейшество икона на Новозаветната Троица ("Отечество").

В службата участваха също и митрополитите Кирил Смоленски, Климент Калужки и Боровски, Теофан Ставрополски и Владикавказки, Лонгин Саратовски и представители на московското духовенство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...