Патриарх Даниил: Призвани сме да станем ръце на Божията любов към неродените 

Снимка: Basilica.ro

На 12 и 13 септември, с участието на румънски и американски специалисти, в Букурещ се проведе шестата Национална конференция на центровете за подкрепа на бременни жени

Събитието бе открито с прочитане на обръщение от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, който призова православното паство да „стане ръката Божия, протегната с милосърдна любов към неродените деца“.

Дейността на центровете, създадени от Асоциацията за бременни жени и подкрепа на семейството в Букурещ, е „конкретен пример за общение и изпълнение на Божията воля, защото ние, като християни, виждаме всеки човек като частица от Божията воля за извършване на добри дела в този свят“, пише патриарх Даниил.

„Пресвета Богородица е пример за нас, защото „предаде себе си на Божието провидение“, приемайки словото Божие, изречено чрез Архангел Гавриил. Собственото ѝ зачатие от нейните родители, праведните богоотци св. Йоаким и св. Анна, „ни показва, че всяко дете, което идва на света, е преди всичко плод на духовен труд.

Раждането не е просто биологичен процес, а „доказва духовната сила [на жената], която се крие в нейната способност за жертвена любов“. Но невинаги е лесно за родителите, и особено за самотните майки, „да приемат детето като небесен дар“ – именно тогава на християните „се поверява мисията да възстановят вярата им в Бога, като се превърнат в Негови милостиви и любящи ръце.

„Много работа има за вършене в Румъния“, казва патриархът, отбелязвайки, че в момента от 41 окръга само в 16 действат центрове за подкрепа на бременни жени.

„По много начини можем да станем ръце Божии, протегнати с любов и милосърдие. Но да помогнем на едно дете да се роди е най-щедрото дело на християнската любов, защото така се спасяват не само телата на децата, но и душите им за Божието царство, а заедно с тях и душите на майките, връщайки им тяхната надежда. Тези трудове „ни спасяват и като общност“, споделя още патриарх Даниил.

Сред лекторите на конференцията бяха Мариана Кучеу, президент и съосновател на Православната благотворителна организация „Св. Параскева“, Александра Надан, председател на Асоциацията за подкрепа на бременни жени, акушер-гинеколог Елиза-Мария Клотеа, представители от базираната в САЩ организация Heartbeat, както и други хора, участващи в благословеното дело по подпомагане на бременните жени.

 

По материали от: Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...