„Религии и култури”: Заключително послание от срещата в Неапол



Източник:
MISNA

„Изследвайки дълбоко нашите религиозни традиции, открихме, че без диалог няма надежда и че сме осъдени да се страхуваме от другия. Диалогът не отменя разликите, а обогатява живота и унищожава песимизма, който ни кара да виждаме заплаха в лицето на нашия ближен”. Това четем в заключителния апел на ХХІ-ата Междурелигиозна среща, организирана от Общността Сант-Еджидио, в която взеха участие, в продължение на три дена в Неапол, 315 представители от всички религии.

„Можем да заявим с по-голяма увереност от вчера, – се казва в документа – че който призовава името Божие, за да мрази другия, да извършва насилие, да води война – той хули името Божие”. Враг на човешкия род, лицето на насилието днес е „тероризмът, бедността и безнадеждността, експлоатирането на планетата. (…) Насилието изкушава сърцето на човека и му казва: "Нищо не може да се промени". Този песимизъм ни кара да мислим, че е невъзможно да живеем заедно”. Но „нищо не е докрай изгубено с диалога, всичко е възможно чрез диалог”, утвърждава апелът.

„Днес, в Неапол, – заяви основателят на Общността Сант-Еджидио Андреа Рикарди по време на заключителната церемония, състояла се на 23 октомври на площад „Плебишито” пред 20 хиляди души – изпитваме необходимост религиите да се ангажират по-смело за помиряването на хората и народите, за призоваването към отговорността на мира. Защото мирът е застрашен. Мирът има нужда от търпеливи и упорити поборници”.

Италианският президент Джорджо Наполитано, който също присъства на церемонията, потвърди отново необходимостта от „среща и диалог, без да бъдат помрачавани личните ни убеждения, но със стремеж към взаимно разбиране. Това е единственото решение за мирно съжителство”.

Архиепископът на Неапол кардинал Крешенцио Сепе заяви желанието си да съхрани духа на срещата от Неапол като открие в града „постоянна структура за междурелигиозен и междукултурен диалог, която да отвори вратите на Неапол за различието между хората и различието на хората за богатството на Неапол”.

„Същността и дейността на миротворците – продължи кардинал Сепе – не е слабост, начин да избегнеш борбата, примиряване с извънмерната мощ на насилието. Напротив, това е избор на други, различни оръжия за борба с всяка неправда и всяка форма на проява на сила; това е друга стратегия за изграждане на човешките отношения; това е създаването на нови слова, които носят тоналността на мира; това е вкореняването на нашата съдба в земята на диалога”.

Андреа Рикарди обяви, че ХХІІ-ото издание на Международната междурелигиозна среща ще се състои идната година в Кипър – средиземноморският остров, смятан за „граница, която може да се превърне в мост на диалога и мира”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...