Пътят на един американец към Православната църква


Източник: Northeast Mississippi Daily Journal

Брад Томас, както повечето местни православни християни, е достигнал до православието от протестантизма.

Жител на Тупело, Мисисипи, той е отраснал в баптистка църква и неговата вяра е била важна за него. Но той споделя, че духовността там не била достатъчно дълбока. Така той се обвързал с една харизматична църква.

“Но такива църкви има на всеки ъгъл”, казва той. “Няма единство. Затова чувствата ми охладняха.”

Томас разказва, че знаел, че християнството е истината, но бил в недоумение относно това коя деноминация би могла да даде отговор на най-дълбоките му въпроси. И така той започнал да търси. На интернет-сайта www.christianforums.com той открил връзка към сайт за православното християнство.

“В сайта се казваше, че православието провъзгласява истината от 33 г. след Христа”, казва той. “Това привлече вниманието ми.”

За да научи повече за православното християнство, Томас посетил православната църква “Св. апостол и евангелист Йоан” в Мемфис (към Северноамериканската архиепископия на Антиохийската православна църква).

По време на първото си посещение в църквата той разговарял със свещеника, о. Джон Трой Машбърн. “Не избързвай, изследвай, чети за православието”, му казал о. Джон. “Увери се, че това е наистина което търсиш. Ако си тръгнеш оттук, няма къде другаде да намериш повече истина.”

Томас приел съвета и казва, че е намерил дома си. Той казва, че духовността на Православната църква “е толкова над всичко друго, което бях преживял”.

За разлика от други църкви, разказва Томас, православната духовност не се основава на чувствата – на това колко затрогваща е проповедта или колко прочувствена е музиката. Почитанието е заради Бога, а не заради богомолеца. То се ръководи от Божиите наредби, дадени ни във Ветхия завет.

“Ние имаме богослужение, което е заложено от началото”, казва той. “Така Бог е казал на Своя народ да Го почита в книга Левит. Иисус дойде не да наруши Закона, а да го изпълни.”

Томас казва, че първите християни са били евреи и са запазили практиките на юдейското богослужение.

“Те просто са поставили Иисус в центъра му”, казва той.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...