Писмо от Дядо Коледа


Едно шестгодишно момиченце написа на Дядо Коледа писмо, в което поиска да получи за празника… вълшебен пръстен, за да върши добрини. Публикуваме отговора на добрия старец.

Здравей мило момиченце,

Получих писмото ти и толкова се развълнувах, че реших да ти отговоря с писмо

Много, много си права за това, че и големите вярват, но по-малко от децата. Точно затова големите са по-тъжни от децата и по-лоши понякога, защото са забравили да гледат с очите на сърцето си и виждат само отвън предметите и нещата. Като някакви фотоапарати, които снимат живота. Но не го живеят истински. Разбираш ли това малко сложно сравнение? Аз те познавам, знам колко си умна и съм сигурен, че ще разбереш.

Най-хубавите и най-важните неща не можеш да ги видиш с обикновените очи – любовта, например. Как ще я видиш? Или добротата? Или мъката? А значи ли това, че те не съществуват?

Пожелавам ти да вярваш на сърцето си – винаги. И винаги да питаш сърцето си, а не само ума, дали да направиш едно или друго нещо, дали едно нещо е добро или e лошо. Така няма да сгрешиш. Когато усетиш, че ти е мъчно от това, което си направила, че нещо, което уж е правилно, те прави тъжна и унила – да знаеш, че нещо не е наред. И пак и пак да търсиш къде е причината и да поправиш грешката. Така човек се учи да постъпва правилно и да бъде добър.

За подаръка – вълшебния пръстен. Искам да ти обясня повече за това. Аз разбирам желанието ти. Tо доста често е изказвано и от други деца – нямаш представа колко много деца искат да имат вълшебна сила. Почти всички искат да правят по този начин добрини. Но, за съжаление това не е толкова проста работа. Ще се опитам да ти обясня защо.

В нашия свят има едно неприятно неудобство – вълшебствата стават само за хората, които вярват в тях. Но вярват с чисти и добри сърца. Затова и хората трябва да живеят със собствените си сили, за да се научат на любов и доброта. И да ги проявяват към другите. Това е най-голямото чудо.

Чудесата стават рядко, по изключение, когато някой наистина има много силна вяра и голяма любов, с която да измоли от Бога едно чудо и то да се случи. Защо е така? Защото в нашия свят има закони, които не бива да се нарушават произволно – например едно нещо може за един да е добро, а да е лошо за друг. Или пък помисли – справедливо ли е на едни хора да им се случват прекрасни чудеса, а на други, само защото ти или някое детенце с вълшебен пръстен не ги познавате, да не им се случват никакви чудеса или само лоши неща да им се случват? Мисля, че не.

Но най-важното: светът ни е такъв несъвършен, защото хората живеят отделени от Бога, без вяра и без да се стремят да бъдат близо до Него. А някога много отдавна те са били създадени именно от Бога, за да живеят с Него. И сега им е трудно, защото извън Бога животът не може да бъде хубав, щастлив, добър.

Това е истината. И най-голямото чудо на живота е хората да разберат тази истина. Да събудят в себе си любовта, грижата за другите и вярата, че така могат да променят света. Защото тази вяра е правилна и тя е Божия заповед – да обичаш другите като себе си. Ако можеш това, ще можеш да направиш и чудеса за тях – с вяра и с молитва. Защото всички добри чудеса стават по волята на Бога. А любовта е най-голямото чудо.

Реших да поговоря с теб за това, защото виждам добротата ти и желанието ти да вършиш хубави неща. И много много ти се радвам. Ако успееш да обичаш хората около теб и да ги радваш с тази любов, да имаш винаги добра дума, да си готова да помогнеш на човека в нужда – това е повече от вълшебен пръстен. Това е истинското чудо, което хората най-много искат и най-трудно получават. Любовта. Другите богатства не са толкова скъпи и дори да можеш да си ги набавиш – с пари или с вълшебство – душата не е толкова радостна от тях, колкото когато я стопли любовта на друг човек. Помисли дали е така.:)

Подарявам ти нещо, което знам, че искаш отдавна. Дано да ти хареса!

Желая ти да си много здрава, весела и добра през Новата година и да събуждаш много усмивки и радост у всички хора около теб!

С много обич,
Дядо Коледа

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...