ЕвросрамътМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. chingis каза:

  В света има два вида човешка дейност. Едната е световната критериалност за успех – чрез труд и знание да постигнеш нещо в живота и да успееш да направеш нещо до края на дните ти. Другият път е чрез конспирация да променяш критериите за успешен труд, обема на информацията и локита на познанието, така че твоята представа за живота да се наложи в обществото и новия световен ред. В България съществуват нормите на мистичната конспирация, която управлява обществения ред от 1878 година насетне. Така хора аматьори и неспециалисти правят публична и финансова кариера. Това се отнася както за расоносните ни люде, така и за миряните, които кръжат около Църквата. У нас християнството е унищожено от комунизма, БПЦ не канонизира мъчениците от комунизма, а парите на Църквата отиват за издръжка на социалистическата интелигенция и за предмети на лукса по силата на историческия материализъм, който поповете ни са учили в училище. А колкото до Европа – във възрожденската литература съществута отрицания на европейската култура и морал, чийто краен израз е мнението на Левски, който казва, че европейската цивилизация е говна и помия и нищо друго освен стани куме да седна – така са ни учили в комунистическото училище. Затова Тодоров да е наясно – или ще бъде световен художник или ще участва тихичко в конспирацията на БПЦ и БКП с цел парички от културния туризъм, разработван и финансиран от атеистите в България.

 2. refab каза:

  произтичащ от този цитат (от статията):

  Все пак, ще кажат, не може да се отрече, че дори формално да се е минало през процедурата на Събора, все пак БКП е имала начин да въздейства върху избирателите, да даде да се разбере кой е предпочитаният от властите кандидат (за патриарх-бел. моя).“

  Имат ли право хората да избират дали да ПРОДЪЛЖАВА ЕДНО СТАТУКВО, ВЪРХУ КОЕТО ИМА НЯКАКВО ПЕТНО?…

  Очертава се, според мен една теза-патриарх Максим-избран формално легитимно (ВЪПРЕКИ ЧЕ ЧЕТОХ ЕДНО СТАНОВИЩЕ, ЧЕ ИМА „ТЕХНИЧЕСКИ“ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ИЗБОРЪТ Е ТОТАЛНО МАНИПУЛИРАН ОТ КОМУНИСТИТЕ!), но по същество-наложен от комунистите….

  Същевременно нека приемем, че Патриарха е много достоен човек…

  Г-н Тодоров, задавам Ви отново следния въпрос-при тази конфигурация хората имат ли ПРАВО НА ИЗБОР ДАЛИ ДА ПРИЕМАТ ИЛИ НЕ ТАКОВА СТАТУКВО?….

  Не става ли дума за НАСИЛИЕ (над паството, над свещениците) от страна Патриарха и неговите поддръжници , изразяващо се в стремеж за запазване на всяка цена на това особено положение, макар и с вероятни благородни подбуди (!?)-запазване на БПЦ и т.н.!??…

  Какъв е Вашият отговор? 🙂

  ПП Нарочно отделих отделните изречения с по-големи разстояния-за прегледност.

 3. Рекс ван Байт каза:

  Браво на автора за труда да напише този хем сериозен, хем забавно поднесен ФАКТИЧЕСКИ материал. А това за колорадския бръмбар и колорадския фермер и за амбициите им към картофената нива…думи немам!

  refab, ЗАБЕЛЕЖИ, че материалът е препечатан от http://www.kultura.bg и авторът нема да седне да следи къде кой какви въпроси че му текне да му зададе
  Па и тия запалиха целата дрешка, ти още за петна питаш. Нели ти обяснено горе, как се е избирало винаги патриарх. А събора от 1998, нели обяснено какво значение има?

 4. Kakvo e istina? каза:

  Нито съм привърженичка на разкола нито искам да бъда, обаче Вие във Вашето многословие сте необективен. Следния цитат го потвърждава:“11. Водачите на разкола не бяха понижени в „по-нисък духовен сан“. Тъкмо напротив! Беше проявено „велико снизхождение“ (мегали икономия) и бяха признати техните епископски хиротонии, получени по времето на разкола. „
  Главен двигател на разкола беше Калиник и агента Мишо(наричан Галактион), като последния подстрекаваше към разкол и когато си свърши работата се ската. И тука изникава въпроса, не се ли върна при тези, които го бяха пратили да разделя? Всички Ваши мисли биха били изключително верни, само ако патриарха не се държеше като мъртва риба, а работеше за просперирането на Църквата. Но мижитурките при всякакви обстоятелства остават мижитурки. Дано сега не си помислите , че обиждам патриарха, той ми е мил, но истината ми е по-мила.

 5. Idiot каза:

  И в европата имало мърша…

 6. portos каза:

  Прекрасен текст. Елегантно и емоционално написан. И диалогичен, и безкомпромисен, и правдив, и изчверпателен, и подреден.

  Много ме е яд, че не мога да пиша така. 🙂

 7. strat62 каза:

  ОТЛИЧНА СТАТИЯ!!!!

  БРАВО!

 8. refab каза:

  на патриарх Максим“?…Просто питам!…Нали той, според мен, няма, напр., почти никакви обществени изяви!?…Поне с такова впечатление се остава!
  Може да ми отговори и портос, което би могло да бъде една възможност за него да изпробва (творческо) подражание на стила на Тодоров…, да опита, поне, с надеждата, че след това няма да го е яд толкова „много“! 😉

 9. kolyo каза:

  Поздравлвния за автора, изключително задълбочена статия с ясни тези и аргументи.Това за сетен път доказа липсата на нравственост в Европа.Към това ли се стремяхме по времето на „Студената война“ това ли беше нашия идеал за справедливост и човечност.Но реалността се оказа съвсем друга ЕСПЧ просто показа истинското лице на „Демократична’ ЕВРОПА двуличие, лицемерие и фалш.Покварата е стигнала до такива размери, че утре и папата могат да изкарат нелегитимен.И друго искам да попитам тези жалбовносители дали се изповядват дали приемат свето причастие и имат ли евхаристийно общение със светата ни църква.Дълбоко се надявам че в деня на страшния съд нашият Господ ще отдаде всекиму заслуженото.

 10. Антон Николов каза:

  Г- Прокимен, моля, обърнете страничката и идете под статията на иг. Исидор, където ме питате нещо, пък аз ви отговарям:-)

 11. Дон Кихот каза:

  Преди 20 години Събев ми предлагаше да оглавим „борбата“. Отказах. Разколниците ми предлагаха да стана епископ при тях. Отказах. За разлика от мнозина, които се люшкаха между разкол и каноничност за изгода, никога не съм го правил, но това не беше оценено от църквата.
  .
  Проблемът дори не е в каноничността или неканоничността, а във факта, че Българската църква с това ръководство агонизира. Кой ще прилапа нейните имоти след окончателното й рухване – ето въпросът на въпросите.

 12. Рекс ван Байт каза:

  Но ето че един младеж
  с коса като на таралеж
  решил, каквото ще да става
  подал във ВУЗ молба такава:

  „Веднъж, прадядо ми,
  Левски видял…
  Познал го, но НЕ ГО ПРЕДАЛ!!!
  Затова Ви моля да бъда приет
  с ПРЕДИМСТВО в поверения Ви Университет“

 13. Дон Кихот каза:

  Отказът да бъде направено зло е по-голямо добро от отказа да се защити доброто. Въпрос на съвест (ако е имаш).

 14. timoti каза:

  горкият автор,наистина жалко