Истината ще ви направи свободниМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Иван Иванов каза:

  „На безпрецедентно лукав углавен процес предстои Патриархът (Тихон, бел. моя)да бъде осъден за това, че не е предал на болшевиките златни и сребърни църковни светини, които те щели да продадат… за да спасят от смърт гладуващите. „

  Подобен въпрос е малко в страни от основната тема, но винаги ще е актуален за онези, които са изправени пред „смърт от глад“ и я има алтернативата да я отложат или избегнат на цената на „златни и сребърни църковни светини“! Дори и да се спасят само един или няколко човека с [b]обекти от злато и сребро[/b], пак е възможност, която не може да се отхвърли с лека ръка – нещо, за което авторът може би няма достатъчно колебания!?? [b]Статията, разбира се, е много хубава[/b], но поставям един контрапункт: доколко я има опасността да заменяме култа към сталиновци, кимирсеновци и т.н. със значително по-малкия, [b]но все пак култ[/b] към „златни и сребърни „светини“!?… Ясно е, че като контрадовод ще бъде представено напр. Мат. 26:7-13

 2. ацетон каза:

  Браво, отдавна не бях чел нещо толкова смислено. дано се вслуша клирът в теб, но се съмнявам.

 3. Georgi Traikov каза:

  Горната статия научно може да е издържана, проблемът погледнат от всякъде, но само не от там, откъдето трябва. От догматиката. Авторът пита кой ще отсъди за това деяние? Отговор: Господ и Дух Свети. През 1990 година в Цариград се състоя работна среща между всички глави на Православната Църква. Всички, без Руския, излезоха с решение, че комунизмът е политическата форма на атеизма, а атеизма е видимата форма на демонизма. Или ще кажеш, че там са били само някакви си човеци без да присъства Светия Дух! И, че този съвременен Събор е надценил възможностите си! Това е мерилото! Всичко друго е борба срещу Истината и Живота. Сравнението със Патриарх Генадий! Нямам думи, с които да изкажа, до каква низост може да падне ума ни, когато служи на човеци.

 4. iliana sivova каза:

  текстът добър и разумен; и предлага начин на разсъждение по темата, който вижда перспектива в сегашната зациклена и в много отношения срамна ситуация.

  няколко кратки бележки само: първо (и по-скоро в скоби) – заглавието на статията. с този цитат вчера бивш председател на комисията по досиетата призоваваше по някаква телевизия духовниците да се съгласят да отворят досиетата… дайте да избягваме да произвеждаме подобни „крилати“ фрази на гърба на Евангелието. Ето какво пише там:
  „Тогава Иисус казваше на повярвалите в Него иудеи: ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици,
  и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни. (Иоан 8:31)“
  да познаем истината тук означава да живеем според Христовите думи; означава път за богопознание. освобождението си ние получаваме чрез живота в Христос, а не чрез научаване на определени факти за това кой какви маскарлъци е вършил. тия скрити картинки са по скоро част от онова „тайно“, което няма как да не стане явно… но да са истина, която да ни прави свобводни … не са. всичко друго може и да са.

  за непротивенето на властта – струва ми се, че има разлика между това да не се противиш на една власт и това да работиш за нея. първото може да бъде разбрано в контекста на Христовото учение за любовта, смирението, отказа да станеш част от злото, боравейки с неговите средства в името на справдливи каузи. второто – не.

  и последно – жалко е, че толкова години не бяха чути много искрени гласове в църквата, които казваха точно това – че честното говорене по въпроса за сътрудничеството с тайните служби, покаянието, за което казва георги, е единствено правилният (не знам дали пиарски, но християнски погледнато) път. но когато това очевидно не стана и не става… вече ми се струва, че е малко късно. и едно такова „съветване“ окончателно отнема възможността на въпросното покаяние да се състои… уви. искането на прошка, като спонтанен акт на осъзнато и искрено съжаление за стореното… позакъсня този епизод…

 5. о. Павел каза:

  Илияна,
  Щом упорито пишеш всички думи с малка буква, защо оставяш Бог и Христос с голяма? Бъди последователна.
  .
  Доста дълга е статията на Георги и засяга цяло ветрило от въпроси. Всъщност проблемът какво да бъде отношението между църквата и държавата стои от самото начало на християнството. В новата си книга за монтанизма от II век анализирам как той възприема позиция на остра конфронтация, докато останалата църква се приспособява към Римската империя и апологетите даже отправят трактати до императорите. Оказва се, че църковната, а не монтанистката политика е правилна и оправдана.
  .
  Целият вой срещу Българската църква в момента ми напомня дирижираната кампания срещу сектите през 90-те години. С каква цел се прави? Много просто – да се отвлече вниманието от провала на правителството. Затова се убиват кучета, палят се коли и пр.
  .
  Камбаните на Киево-Печерската лавра –
  http://archiman.livejournal.com/

 6. Пламен Иванов. каза:

  Уважаеми доц. (в процедура за професор) архим. П. Стефанов,
  Вече излезе ли от печат книгата ви за монтанизма и ако не – кога и къде да я очакваме?

 7. о. Павел каза:

  [quote name=“Пламен Иванов.“]Уважаеми доц. (в процедура за професор) архим. П. Стефанов,
  Вече излезе ли от печат книгата ви за монтанизма и ако не – кога и къде да я очакваме?[/quote]

  В момента съм зарязал коректурата на тази книга по средата, защото едно английско издателство ми даде безплатен достъп до статиите във всичките си списания. Книгата ще излезе най-вероятно през февруари. Ще я представя в София и Търново.
  .
  Да добавя към по-ранния постинг. Августин рязко противопоставя земния и небесния град, света и църквата, защото е идеен последовател на Тертулиан – най-известния монтанист.

 8. Красимир Маринов каза:

  Много хубав, задълбочен и безпристрастен, едновременно социологически и богословски анализ на цялата ситуация. И в крайна сметка позитивен и добронамерен, както подобава на християнин. Критичността трябва да я запазим за себе си, а пък злобата е приоритет на лукавия и нямат място в христианската журна листика, за разлика от светската, където виждаме точно обратното да прелива в изобилие.
  Дерзайте и продължавайте в същия дух.

 9. tatyana dimitrova каза:

  Всичко хубаво за отваряне на досиетата.Ама много скъпи стапаха екскурзиите на Искони,бе, Джоджи. Аз, обикновената мирянка вече не мога да си ги позволявам.

 10. Кофти човек каза:

  Статията е подвеждаща и нашето бъдеще се крие в лъжата на наднационалните и всевластни световни сили на лъжата, на които отдавна е подчинена и Православната Църква. Та, затова Православието у нас е „куме мижи да те лажем“ или реализиране на нереализиралите се и обречени души(като че ли цялата нация вече сме идиоти и комплексари)

 11. Кофти човек каза:

  Ами не може да се отворят досиетата на сега действащите офицери и агенти, обаче никой не говори за това. Утре си У-У-У-У-УУУправяме сметките с неудобните и ще бъдат изхвърлени! Леле каква комедия и театър, ще ни разправят врели некипели, скрити зад титли и добре опакована лъжа, ще дрънкат за смирение, любов, уважение и нова религия ще направят! Това ли ви е православието? Или щом казва Владиката, няма начин! Коментарите на аудиторията са малко смешни и нямащи като че ли нищо общо с действителността. По-важно е да сме смирени и да налагаме по-слабите или незнаещите. Ох, Православие велико – нали трябва хляб да се яде!
  .