Ново чудо заради малката ни вяра


Какво е чудо? Чудото е свръхестествена намеса на Бог в живота на хората, на конкретния човек или над творението с определена цел. Чудото е нещо което се случва по начин необичаен, дори понякога противоречащ на познатите ни природни закони или стечения на обстоятелствата, с някаква крайно полезна цел.

В евангелието си св. евангелист Марк, който описва случая с изцерението на Гадаринския бесноват, цитира думите на Иисус Христос след станалото чудо с изцелението на обладания от бесове: "Когато оздравелия поискал да последва Спасителя, Господ го възпрял с думите: „Иди си у дома при своите, и разкажи им, какво ти стори Господ и как те помилва” (Марк 5:19).

Както всички знаем, преди седмица потъна един български кораб в Азовско море, при бурно вълнение и ниски температури на въздуха и морската вода. След продължителна и затруднена от климатичните условия спасителна операция, макар по-голям процент от 11 членния екипаж да са все още в неизвестност, засега един от българските моряци по ЧУДО оцеля и бе спасен.

На 7 януари морякът Николай Димитров даде първото си кратко интервю пред БНТ и в разказа за трагедията той сподели чудото станало с него. В критичния момент на рязкото потъване на кораба, силна вълна успява да го извърли от вътрешността навън към открито море. Потопен първо във водата, а после изхвърлен на повърхността, Николай бил ударен със спасителен пояс по гърба. Благодарение на това „случайно” стечение на обстоятелствата, той успял да се задържи на повърхността на водата, отдалечен на отстояние 40 км от двата бряга на пролива. По неговото описание, други свои колеги не видял във водата и си поставил за цел да се движи постоянно, за да не замръзне…и така докато бил открит от спасителите.

Запитан на какво дължи своето спасение, Николай Димитроов, отговори, че това е чудо, необяснимо за него. Просто Божие чудо! Оказа се, че когато е бил изхвърлен във водата, бил облечен в работния си гащеризон и в левия си джоб е носил икона на Св. Николай Чудотворец, по чието ходатайство и молитвено застъпничество пред Бога е оцелял и е жив. Така от описаните обстоятелства следва, че отново покровителят на пътуващите моряци, свети Николай, не е изоставил своя малък брат в Христа, един обикновен моряк, православен християнин, носещ имено на великия Мир-Ликийски Чудотворец.

Защо е оцелял морякът? Може би заради вярата си, или заради Божията милост? Поради молитвените просби на своите домашни или заради покровителството на своя именит светец, Св. Николай? Или по-друга причина? За нас това ще остане тайна.

Важно е това, че отново един християнин, като гадаринския изцелен бесноват, разказа на православните българи в краткото си интервю пред медия, че Бог по застъпничеството на своите угодници, като Св. Николай, продължава да твори чудеса в нашия живот, в грижа да нашето вразумление и спасение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Teodor каза:

    Дивен Бог во святих своих!
    Слава Богу за всичко!
    Браво на този българин, който не се е посрамил да назове чудото, комуто Бог е дал „очи“ да види това! Нека всички отворим очите и сърцата си, за да влизат чудесата на Великата Милост Божия!