Право на честностМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  дано гласът Ви не „премине тихо като през пустиня“ и след няколко месеца не напишете „е-е-ето ни отново след рекламите“. Но защо ли си мисля, че моралната чувствителност не се имплантира и ще трябва отново да го направите.

 2. korki каза:

  Чудесна статия, с аргументи и документи.

  Иначе времето за отвяряне на досиетата е добре подбрано, когато мнозинството от българите са отчуждени помежду си и спрямо собствената си държава, обезверени и безнадеждни и се спасяват поединично, т.е. след като целта на службите е постигната.

 3. Благ каза:

  Много малко коментари за такава статия, може би страх? Е това, че имама толкова малко отговори не е защото хората не са чели? нали? Може би не искат да се „заместват“

  любопитно

 4. gaitan vejdu каза:

  Уважаеми Благ, едва ли е страх.
  Неприлично е да упрекваме вярващи – в страх. Просто съм удивително озадачен от супер симпатичният ми г-н Сивов.
  Както винаги, той е безупречен и мести хълмове с верни думи, но тази пристрастност по обсъждане на ясни неща, ме прави да му съчувствам.

  Приятелю Пламен, ти задаваш отговори.
  Какво чудно има?
  На теб ли не ти е ясно, че соц-диктатурите от 20 век са върхът на айсбергите от СУПЕР-свиреп дяволски клон?!

  Това не е упрек, а чиста проба недоумение.

 5. plamen каза:

  до последно таях някакви надежди, че нито един от любимите ни архиереи не са участвали в тази мизерия – напук на всички догадки, обвинения, оправдания и интриги. за пръв път излиза конкретна информация, че поне един е бил част от перфидната система за смачкване на човека. не си правя илюзии за същността на соц-диктатурите, нито живея с чувството, че разбулвам кой знае какви тайни – всичко е толкова ясно и просто, че няма накъде повече.

  и ме боли не толкова заради мълчанието на митрополита (той да си му бере гайлето); неговото мълчание е въпрос на (личен) морал и психология. но мълчанието на цяла една църква, с всичките й епископи, свещеници, богослови, миряни; с цялата ни претенция, че сме, Божем, Божи народ, който не млъква да си самоповтаря, че Църквата сме всички ние, че Църквата е общение, основано върху Истината и Чашата; че сме СЕМЕЙСТВО, да му се не види, където децата могат да кажат на брат си или на баща си нелицеприятни неща, или просто да го попитат: „защо бе, тате?“ – че всичко това всъщност са празни приказки от статии и форуми, зад които май не стои кой знае колко – ей това ми е малко трудно да приема.

  да, задавам отговори; привидно май нищо не може да се коментира. но „благ“ в детската си непринуденост (той може ми бъде син по възраст) май ще се окаже прав – когато се налага да се конфронтираме (конфронтацията също може да бъде евангелска, колкото и да им се ще на някои обратното) – повечето от нас предпочитат дебелите умствени и сърдечни юргани.

 6. gaitan vejdu каза:

  Проста нямам какво да кажа, освен, че те разбрах абсолютно до последно. И да се извиня, ако някак съм ти прозвучал укоризнно. Това не е така!

  Дерзай, Пламен.
  И пиши, ти имаш какво да кажеш и го казваш великолепно!

 7. plamen каза:

  щом поне един човек е разбрал, значи не съм блъскал клавиатурата напразно 🙂 you’ve made my day.

 8. kkk каза:

  Напълно съм съгласен с изложените тези в тази статия . Дори специално се регистрирах само за да поздравя автора и .
  Доколкото знам Полската Католическа църква е водила непрестанна борба с комунизма и спомогна за по-бързото му падане.Наскоро полските граждани протестираха и недопуснаха да се кандидатира за епископ на Варшава човек свързан с тъхното ДС.
  В краина сметка когато търсиш и избираш нещо ти го оглеждаш от всички страни.
  Коментарами стана доста дълъг така че се замислям дали да не пусна тема във форума?

 9. gaitan vejdu каза:

  Напразно?

  АБСУРД!

  Клавиатурата требе да се бие!

  –––––––––

  Сериозно.
  Темата е мн висока. Ако се намеря във времеимане, ще изнеса, с твое позволение, разговора във форума.
  Тук системата ме притеснява с изискването си за къси текстове.
  А аз като един болсуран и отявлен гьонсурат държа да се излагам, затвържадавайки Вехтозаветното, че в многото приказки грехът е неизбежен. :-)))

  Готин си, Пламен. Само да ти кажа нещо, което знаеш: това ще мине!
  После ще дойде друго и .. така …

 10. toshev2006 каза:

  Не само митрп.Галактион, вероятно ще изплуват имената на над 50% от архиереите, също на свещеници и преподаватели -богослови от висшите богословски уч.заведения, ако се изиска оповестяване на всички данни от ДС. Аз лично съм чел откъси от досиета, където са споменати имената на доста известни лица в средата на БПЦ и тяхната агентурна дейност. На доста от материалите п/като приел информацията/ стои името на небезисвестния м-р Бончо Асенов. Вероятно той е човека с жив и най-пълен спомен за онова, което са поднасяли като докладна информация агентите от БПЦ. Онези, които не са били вербувани са малцина, а тези пък ,които са опозиционирали дейно, вече не са сред нас /и починали не от старост/?!
  Веднъж някой някъде беше казал, че когато един духовник стане съвсем негоден и неползотворен за Църквата, Бог премъдро го изхвърля от организма й, по начин който избере. Иска се търпение, но не и мълчание.

 11. Дон Кихот каза:

  Глупости пишеш. „тези пък ,които са опозиционирали дейно, вече не са сред нас /и починали не от старост/?!“ Не, тук сме и напук на враговете, сме живи и здрави.
  .
  „когато един духовник стане съвсем негоден и неползотворен за Църквата, Бог премъдро го изхвърля от организма й, по начин който избере“. Не, точно обратното. Става митрополит, патриарх, архонт и пр.

 12. Християнче каза:

  Статията е прекрасна. Пишете отново и отново ! С НАМИ БОГ !

 13. atila каза:

  Поздравления за автора. За добро или лошо много неща никога няма да видят публичност. Големите „имена“ успяха да влязат под чадъра на службите. Не е моя работа, нито е етично да разгласявам неща, които документално на този етап не могат да бъдат публично осветени, но списакът с „висши“ църковни агенти е доста дълъг. Жалкото е, че тези, чийто досиета няма да бъдат публикувани, ще продължават да бъдат манипулирани от службите.

 14. atila каза:

  Не че тук му е мястото и не че нещо ще се промени. В момента тече и частично е приключила една гнусна сделка между няколко български митрополита и висши дейци на ДС с посредничеството на ДПС и действащи висши държавни служители за имоти принадлежащи на църквата -по пазарни цени сумата надхвърля МИЛИАРД евро. За църквата от тази дейност ще останат жълти стотинки и най-мизерното парче от баницата, която изцяло по документи и принадлежи.