Философия на патицатаМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  Ахх колко проницателно – дали това не го е писала патката на втората снимка.

 2. iliana каза:

  всяка патка може да го напише. Трябва само малко академична школовка:-)

 3. iliana каза:

  („патицата е, а това е е и нейното не е, защото тя е постоянно е-ееща, т.е. тя е летяща, е плуваща, е ходеща, е патица, е птица, е точно тази патица и никоя друга, е живо същество, е „е“…)

  идеята на текста е важна; особено хубава е връзката със св. юстин попович, мисля.

 4. Дон Кихот каза:

  Отдавна очаквах писания подобни на горното и те не закъсняха да се появят. Нали е silly season, в който, като няма новини, се изтупват стари от праха или даже се измислят?
  .
  А вашият прехвален Юстин Попович е от шайката на православните манихеи и антисемити начело със Серафим Роуз.

 5. humility каза:

  Prepodobni Iustin Popovich i otec Seraphim Rose sa VELIKI izpovednici na nasheto savremie na pravoslavnata vqra i vaob6te pravoslavieto kato na4in na jivot v Hrista! da gi narichash pravoslavni ‘manihei i antisemiti’ e merzost palna sas zloba,nerazbirane i ereti4estvuvane , na koeto i besovete biha zavidqli!!! Koito drazva da izri4a takiva huli sreshtu slujitelite na Hrista i Svetiq Duh,vsashnost izri4a huli sre6tu Samiq Hristos,sre6tu Svetiq Duh,sre6tu Pravoslavntaa Tsarkva i v kraina smetka sre6tu samiq sebe si! Tova govori ili za vapiushta neosvedomenost, ili za tendenciozno celenaso4eno ohulvane i o4ernqne na edni ot nai-golemite povtarqm avtoriteti i SVETCI,makar vse o6te ne oficialno kanonizirani,no prosiqli v blagodat,podvig,smirenie,pokaqnie i obilno obdareni s nai-velikiq dar na Svetiq Duh da vodqt mnogo du6i po tesniq pat na spasenieto! nujnop e golqmo duhovno trezvenie, za da mojem da razli4ave duhovete na vremeto!

 6. blago4estiwia каза:

  Само е пропуснато да се подчертае, че ПРАВОСЛАВНАТА патка е по-патка от простите патки. (както и православното говедо)

 7. andrey каза:

  Някои от коментарите по-горе са съвсем неадекватни. Текстът е възхвала за едно Божие творение и хората с вкус към философията и богословието, а и с усет за красотата на Божия свят, би трябвало да го оценят.

 8. Ieromonah Ioan каза:

  Чета коментарите ви и си мисля дали изобщо е трябвало да четете тази статия, тя е пълна с патос( от гръцки: страст), опитвайки се да величае Бога тя величае самата себе си. В нея има словоблудство, защото, ако авторът е искал да слави Бога да беше помълчал и това щеше да му се вмени в добродетел. Това последното не съм го измислил аз, да не би някой да каже, че говоря в гордост.

 9. Дон Кихот каза:

  Понеже не съм смирен като колегата от виенските кафенета, ще ви обясня нещо. Горното писание или е летен майтап, или съзнателна провокация. В много космогонии произходът на света се обяснява с гмуркането на патица във водата на световния хаос и неговото устройване. Т.е. патицата е образ на демиурга (дявола). Ха наздраве!

 10. andrey каза:

  Отче, отъждествяваш демиурга (=създателя на материалния свят) и дявола? Богомилстваш значи? Ще те обадим на Торквемада!

 11. Мия каза:

  „…Красотата отвътре е доловима само за онези, които искат да е видят и имат сетива да я усетят“ Използвам текст от обявения конкурс, защото искам да въздържа това, което се надигна в сърцето ми, след като прочетох /съгласна съм с andrey/ толкова неадекватни коментари. Тези хора православи християни ли са? Още повече богослови? Какъв е смисълът да се публикуват коменарите им? Да ни плашат и отчайват? Това ли е тяхната мисия? А вие редактори на кого служите? Господи прости ми.

 12. Дон Кихот каза:

  Андрей,

  Както ще стане ясно от моята подготвяна за печат книга за гностицизма, Демиургът само устройва света, който вече е създаден от Бога, и господства над него. „Цял свят лежи в злото“ (І Йоан 5:19).

  Мия,

  Не вярвайте на популярните книжки, често писани от разколници или графомани, а с помощта на духовния си отец преценявайте кое е истина, кое е смес и кое е откровена лъжа.

 13. iliana каза:

  Смисълът да се публикуват коментарите е читателите да имат възможност да коментират публикуваните материали. Не знам как да се обясни по-дълбоко…

  Що се отнася до това, че мненията са различни, не знам какво сте очаквали?! Нито разбирам какво така силно ви е изплашило в случая, или пък как си представяте ролята на редакторите.

  Бъдете здрава.

 14. orangecounty каза:

  V kraina smetka ne razbrah viarno li e che zhivotnite shte otidat v raia?Molia otgovorete mi.

 15. andrey каза:

  Оrangecounty, цитираният текст на св. Юстин е поетичен, а не догматичен. (Както и много неща на св. Николай Велимирович). Не трябва да се възприема буквално според мен.

  Имат ли животните души и какво би било евентуалното им участие във възкресението – нямаме отговор на тези въпроси. Катехизисът казва „не“, вярващата душа би искала да е „да“… Във всеки случай няма съмнение, че Бог ще съди хората заради страданията, причинени на невинни създания.

 16. eleni каза:

  Мислите ли , че авторът не е съзнавал на какъв риск се излага – да бъде осмян заради обекта на своето философстване, обект, натоварен с негативно значение в масовото съзнанието?! И въпреки това е споделил истинни и затова искрено вълнуващи неща. Цитирането на такива боговдъхновени творци като Ю. Попвич и Максим Изповедник, които чета винаги в благата радост, е показателно за сериозно написан текст. Поздравявам г-н Ангелов