Църквата и властта при комунизмаМоже да харесате още...

19 Отговори

 1. Кесаревото Кесарю каза:

  Колега Авторе,

  Прочетох статията и не разбрах каква позиция отстоявате. Тази – църквата да се превърне в поредния журналистически кьорфишек ?! Да покаяние е нужно драги, но не показно – ето защо църквата сама трябва да си отвори досиетата – за да не го сторват нецърковни люде. А второ – за да отмине най-накрая и тази истерия и за да се съсредоточат архиереите върху спасяването на човеци, да мигар и грешни, да мигар и с досиета, а Вие не сте ли грешник !? Или аз ?! Трябва да отмине този вой, но ще отмине само тогава, когато се направи пункция, пункция, която да охлаби раната – за да може раната за завехне. Именно затова въпроса ДАЙ ДА ОТВОРИМ, АБЕ Я ПО-ДОБРЕ ДА НЕ ОТВАРЯМЕ досиетата играе не просто зловредна роля за църквата, а бие по авторитета и заплашва процеса да ескалира до неузнаваеми размери ! Затова – отваряне на досиета и то веднага, ако е необходимо покаяние – народът ще го даде. Един път и завинаги въпросът да приключи, Другото е по-важно – църквата да скъпи времето си,

 2. Лъчо каза:

  Поздравления за статията! Православие бг наистина удари в десятката за тази публикация! Като чета такива неща все повече се обнадеждавам за България! Преосмислянето на комунистическото минало на България се забави много, повече от 20 години, но все още не е късно и вече се вижда светлинка в тунела.

  Малко преди кончината си, свети Йоан Кронщадски е имал видения за идещото зло над Русия, като вместо кръст на престола е видял петолъчка и вместо икони портрети на комунистическите вождове! За безбожните комунисти той се молел така: „Господи, обърни ги към Тебе или ГИ ИЗТРЕБИ“!!!

  За комунистите Достоевски изрича следното пророчество: „Тези ще свършат със сто милиона трупове“!

 3. мунчо каза:

  И аз не можах да разбера каква е позицията на автора, който изглежда склонен към катакомбниците. Но това е същата дилема, каквато виждаме в ранното християнство между мнозинството ортодоксални вярващи (Църквата) и малцината фанатици монтанисти. Първите търсят признание от държавата и избягват гоненията, а вторите отричат държавата и масово се самоубиват при гонения. Първата позиция е правилна, а втората – не.

  Говорите за обновленци като явление от миналото? Не, то съществува и сега във Видинска епархия, където се служи на български, всички молитви се четат гласно, престолът се изважда в средата на храма и свещеникът е обърнат към вярващите. Това противоречи на Типика и каноните, но Синодът пак мълчи като гроб:

  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=58260

 4. Иван Иванов каза:

  „In tenui labor, at tenuis non gloria“ ( свободен превод: „Малки неща (детайли), работи, но не с малко значение!“)! Имам пред вид, че са важни и детайлите: едно е, когато някой е бил сътрудник на ДС само на книга, [b]друго е, когато някой е бил[/b] [b]действено и съществено вредителстващ[/b]! Проблем е, обаче, предполагам, да се разбере [b]кой точно какво е правил като сътрудник[/b] – какви донесения е давал, с какъв стил, какви последствия са имали те! Ако не бъркам, стои въпросът за [b]запазени картончета[/b] за вербуване, но за [b]унищожени донесения[/b] поне за част от случаите?! Често трудно се разбира каква е истината. Георги Тодоров има вкус към нея (истината), но [b]той е и „църковен политик“[/b], т.е. има постоянната грижа за компромис – за запазване на реномето на висши клирици в името – [b]според него[/b], на благото на църквата! На мен лично, висшите клирици са ми (условно) скъпи, но истината ми е по скъпа!… Имам опасения, че при Г. Тодоров е обратното!?

 5. Антон Бояджиев каза:

  Няма да коментирам статията, а конкретно следното твърдение, в което долових 4 неистини:
  „Църквата ни е истинска, свята, съборна, апостолска, благодатна. „
  1. Истинската църква се придържа към Библията и Новият Завет, а православната църква не го прави;
  2. Свята е, ако пази божиите заповеди и вярата Исусова. Православието не го прави.
  3. Апостолска е ако прави това, което са правили и апостолите (напр. ап. Петър е забранил идоложертвено – за Бог да прости) – очевидно православието не го прави.
  4. Като не прави това, което Бог желае и Исус ни е учил, надали ще получим Божията благодат.
  Затова видният руски писател Тослтой, след като прочел Библията и я сравнил с православието казал, че псевдоистината е по-опасно от лъжата. Заради, което бил изключен от Руската православна църква.

 6. Иван Иванов каза:

  [quote name=“мунчо“]……………………………………….

  Говорите за обновленци като явление от миналото? Не, то съществува и сега във Видинска епархия, [b]където се служи на български, всички молитви се четат гласно[/b], престолът се изважда в средата на храма и свещеникът е обърнат към вярващите. Това противоречи на Типика и каноните, но Синодът пак мълчи като гроб:

  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=58260%5B/quote%5D
  И какво – против си, така ли!???. 😮 Ех, защо няма гневни емотикони?… Предполагам, че бих имал прилог такива като тебе […]

 7. L. Lyudmilov каза:

  Що за кощунствена картинка сте избрали за статията?!? Такова поругаване над Честния кръст, на който се покланяме и който целуваме с вяра и любов! Да се кръстоса със сърп… що за злобна простащина!!! Безумни ли сте, какви сте!? Този знак ще се яви в небето при Пришествието на Нашия Бог, а вие го ползвате за пошло осторумничене! Нямам думи! Чак толкова да са загубили свяст някои хора!

 8. L. Lyudmilov каза:

  Подобно небрежно отношение към символа на нашата вяра издава до каква степен сме загубили духовната си чувствителност и благоговение, състезавайки се във всевъзможни политически дребнотемия, които обаче хранят високата ни самооценка на умели анализатори.
  Няма нищо по-безрадостно от журналистическото християнство.

 9. Иван Мартинов каза:

  Поздравления, уважаеми г-н К.Тодоров! Поздравления!

  Ясно сте изразили това, което са искали да кажат С.Стоянов и Г.Попов чрез своите забележки към манипулативните тези и неадекватните примери на Г.Тодоров.

  Много е жалко, че хора като Георги Т. да избягват да дават прям отговор на прями забележки. Защото когато нещата са простички като истината, те не могат да вирeят. На тях им трябва нещо по-завързанко, „по-обмислено“, „по-смислено“.

  Хора с мисловната нагласа на Г.Т. не могат да схванат как така да не може човек да служи и на Бога и на Мамона?! Те си мислят, че им служат и на двамата, за себе си правилно наричайки Мамона кесар, понеже нали той казва, че е цар над земните царства (ср. Мат 4:9). Обаче в заслепението си нещастните не се усещат, че служат само на „кесаря“-„бог“, а Христос не са познали.

  Pravoslavie.bg публикува статията на Стоянов и Попов само по една причина: тя нито е изящна, нито е изпълнена с някаква човешка премъдрост. ТЯ ПРОСТО Е ВЯРНА.

 10. Стефан Чурешки каза:

  искам да обръна винмание, че усилията на българите през модерността са съсредоточени в създаване и укрепване на Държавата, която по думите на Хегел изземва функциите на Църквата. Това положение е валидно още преди комунистите и наиистина някои попове и клирици са били фашисти и сътрудници на тайните служби и политически обвързани преди идването на комунизма. Има пострадали заради вярата, но те трябва внимателно да се проучат от анкетна комисия по история на отношенията между Държава и Църква , което ще отнеме десетилетия ако искаме обективно проучване и установяване на историческата истина. Само ще отбележа, че през комунизма врачанския митрополит Паисий, известен като отявлен анткомунист, в една своя проповед казва, че ще внимава какво говори за да не навреди на тези, които го слушат. Много е сложно и деликатно отношението между властта и Църквата. А моралността на въпроса с досиетата следва да отчете факта, че защитата на българската държавност е гарант за просперитета на нацията.

 11. Ioan Jelkov каза:

  Статии, като тази са като коментар на изигран футболен мач, кой каква грешка направил, кой могъл да вкара гол, обаче пропуснал, кой купил съдията, кой трябва да се разкара от отбора и тн.

  Много по-полезно щеше да е да се концентрираме върху духовната работа, да катехизираме , да катехизираме, да катехизираме….за да имаме един подготвен Божий народ, който да е способен да измете в собствения си двор.
  А не като проф. Желев да твърди, че такива били епископите, щото такава била волята Божия. дрън дрън, че пляс! То тогава да вземем на Бог да му препишем и изнасилвачите и убийците и другите боклуци.
  И естественно е в такава среда Църквата да е манипулируема, да е разкъсана и нестабилна.
  какво са тръгнали да анализират комунизма, то е ясно, че всяко поколение си е имало своя си кръст и е трябвало да си го носи.
  Нашето поколение(посткумунистическо) трябваше да просвещава и просвещава, а то се получи, че предното поколение било виновно, че ние не просвещаваме.

 12. Изкуфял каза:

  Работате е там, че политиците в BG и висшия клир на БПЦ са колеги и не може да имат разногласия. Сега разбирате ли? Каквато е политиката на БГ, такава е и духовността в БГ. За разминаване и дума не може да става, живеем в 21век. По-интересното е как и докога политиката на политиците в гетото ще подържа сегашните кадри в БПЦ или какво ще поиска в замяна от тях. Това е истината и догматиката на този фон е смехотворна и жалка кьорфишекчийка работа.

 13. Ivan Nikolov каза:

  [quote name=“Кесаревото Кесарю“].отваряне на досиета и то веднага,[b]ако е необходимо покаяние – народът ще го даде[/b]. [/quote]

  Паднах от смях като прочетох горното,но е тъжно да се четат подобни „бисери“от „православни“ автори! Кесарев,бихте ли разяснили как аз мирянина,част от църковния народ,бих могъл ДА ДАМ ПОКАЯНИЕ на загрубялата до пълна безчувственост архиерейска душа с досие и с тъмно минало..и настояще??! Душа, която дори „истеричния вой“(както сам определяте дебатите по досиетата) не може да събуди от 22 годишния й мъртвешки сън по въпроса.За такъв период доста души са се раждали приемали Христа и загивали мъченически изповядвайки Го,а ние ЧАКАМЕ архиереите ни „да проумеят“ че да си агент-сътрудник на богопротивна власт е грях.В отговор получаваме че“..народът не е дорасъл за отваряне на досиетата“??! Дава се прошка, не покаяние! Покаяние и Бог не може да даде на човек закоравил душата си до състоянието на нашите синодали! За такива прошка не може да има!

 14. Ivan Nikolov каза:

  [quote name=“L. Lyudmilov“]Що за кощунствена картинка сте избрали за статията?!? Такова поругаване над Честния кръст,който целуваме.. [/quote]
  Людмилов,картинката не е кощунствена,но отразява една кощунствена реалност актуална за БПЦ.Истинското поругаване на Честния кръст става редовно,когато Атеисти с дебели агентурни досиета,поставени от Богопротивна власт за да душат Църквата,не да я укрепват и развиват,Ви го подават да го целунете..а след това и тяхната ръка – същата с която са писали доносите си. Защо не се възмущавате от тази кощунствена реалност,а изливате религиозния си гняв срещу злополучната картинка?! Когато вляза в български храм и видя владишки престол и се сетя кой сяда на него,някакъв вътрешен глас ми припомня част от един и същи стих на Св.Писание „..мерзоста на запустението да седи на свято място..“ Кощунството се върши в храма, картинките само ни напомнят за него. Много сте храбър срещу нарисувания тигър,а срещу истинския ще излезете ли?!!

 15. Ivan Nikolov каза:

  [quote name=“Кесаревото Кесарю“]
  ..[b] и за да се съсредоточат архиереите върху спасяването на човеци[/b], да мигар и грешни, да мигар и с досиета,а Вие не сте ли грешник !? [/quote]
  Страшно „весел“ коментар.Значи хората цял живот са се концентрирали единствено върху кариерката и личното си благосъстояние и именно поради тази причина са се сдобили и с досие,защото кариера без досие в комунистическо не ставаше и от ДС са ги одобрили и поставили на отговорния пост да контролират „постепенното отмиране на църквата и религиозните предразсъдъци“(термина е от учебниците по научен комунизъм),но веднъж отворят ли им досиетата и те ще се преобразят и ще се юрнат разбирате ли „да спасяват човеци“ нещо дето никога не са го правили.Погубилите собствената си душа как ще спасяват чуждата..??! Всички сме грешни,Кесарев,но не всички сме ставали Предатели! Всички бяхме верноподаници през комунистическо,но само най-пропадналите ставаха агенти-доносници на режима! И те ли ще ни спасяват??!

 16. Кесаревото Кесарю каза:

  За такива прошка не може да има![/quote]

  Дано да се замислите добре върху казаните от Вас думи…
  Глас народен, глас Божий – и това казват хората. А по отношение на прошката, както казвате Вие, имаме вече и друг балкански прецедент – в съседна Румъния самия патриарх се покая пред народа и пожела да се оттегли. Защо тогава ходите в БПЦ, a друже ? Не споменаваме ли там нинездравствующия архиерей на епархията. Ако пък го споменаваме, защо да не се и молим за него. А, кажете ми „веселяко“ изход от тази ситуация. Или понеже сте много „развеселен“или направо автор на статията, даващ коментари под друг ник, ви смущават. Нека да не бързаме да даваме коментари и упреци кой какъв бил… Може и да не сте предател, но какъв сте инак ? А всичките ли архиереите са били предатели? Сигурен ли сте? А си помислете пак… Ето защо трябва да се отворят досиетата – за да излезе истината наяве.

 17. ...???...???...???.. каза:

  Ще се отворят досиетата само на неудобните. Не ставайте смешни с твърдението, че ще се отворят всички досиета, това няма как да стане! А и какво толкова ни интересуват досиетата, всичко е лъжа! С досиета и без досиета е все тая, загубени сме и изчезваме, каквити досиета? Много мръсна работа е политиката!

 18. Валентин Тодоров каза:

  А кой е Константин Тодоров?Може ли да напише нещо за себе си какъв е,къде работи,сам ли е написал статията или някой му е помагал?Къде е бил до сега та не сме чели други негови статии?Благодаря предварително!