Вие за убийството ли сте или за цинизмите?



Скандалната атака в Париж, отнела живота на френски журналисти и други хора, продължава да бъде обект на активни дискусии. Публицистът Сергей Худиев – със своите разсъждения за това, че съвсем не е нужно да заставаме в подкрепа на една от страните в конфликта.

Злодейското убийство на френските сатирици стана повод за бурни дискусии – стигна се чак до призиви навсякъде да се разпечатват карикатури на Мохамед, и това изглежда напълно понятно. Терористичните акции се явяват действия, предназначени за възбуждане преди всичко на психологически ефект. Те са манипулативни.

И при това става дума за един доста прост, но изключително ефективен, метод на манипулация. При него ви се предлага алтернатива, а от вас се изисква да направите избора. Ти с нас ли си или си с тях? Е? Да или не?

При това е съществено създаването на атмосфера на емоционална превъзбуда и напрежение, за да не ви остане възможност да си зададете простичкия въпрос: „А защо изобщо е нужно да избирам?“ И така, ти или си на страната на гнусните цинизми, или си на страната на беззаконите убийства? Не, недей да шикалкавиш, а директно ни кажи – за цинизмите ли си или за убийствата?

В атмосфера на емоционална нажеженост ще предизвикате негодувание с каквито и да било опити спокойно да обясните, че крайните цинизми, разпространявани от пострадалото списание, не прави престъпното убийство по-малко престъпно, но и чудовищното злодеяние на терористите не прави списанието по-малко цинично.

Принуден си или да канонизираш убитите като свети мъченици, пострадали за делото на европейската свобода, или да признаеш, че терористите всъщност не са чак толкова лоши момчета. Така че същият този избор – той представлява нещо измамно.

Терористите са хора убийци, ръководени от гибелна идеология, и те с готовност биха убили всекиго от нас, ако бъдем набелязани като жертви. Те са същият тип хора като онези, които извършиха смъртоносната блокада в училището в град Беслан и които поставиха взрив в метрото в Москва. За техните действия не можем да търсим оправдание в наличието на натрупани душевни рани, трудно детство, липса на витамини или каквото и да било друго. Те са си чисто и просто убийци.

Разбира се, няма смисъл да казвам, че ако се въздържате от нападки срещу исляма, те няма да посегнат на вас – ще ви посегнат, ще си намерят причина да го направят. Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) – това е терористична организация, на която не й е потребен конкретна причина за насилие. В очите на терористите вие заслужавате смърт дори само заради това, че не сте един от тях.

Естествено, и Европа, и всички ние ще трябва да се борим с това зло.

Между нас няма разногласия в отношението ни към онова, на което се противопоставяме – разногласията са относно това какво отстояваме. Когато човек изчете множеството статии и лични блогове, у него остава впечатление, че главната европейска ценност, която хората са готови решително да бранят, това е възможността да се присмиват и подиграват над всичко.

Хората определят като „свобода“ именно свободата да изобразяваш във вулгарен и циничен план, когото ти е угодно, а също и всякакви почитаеми персони, в това число и всички религии.

Имам нужда от свобода безпрепятствено да изразявам собственото си мнение – примерно, да посоча във вежлива и благоприлична форма моето несъгласие с пророческия статус на Мохамед. Но пък това абсолютно не означава, че ми е нужно да рисувам цинични рисунки – било то за Мохамед, било то за когото и да било другиго. Едно нещо е свободата да давам израз на собственото си мнение. Друго нещо са гнусните цинизми.

Използването на цинизми не трябва да предизвиква убийства. Но то не трябва да се превръща и във върховен принцип, който да отстояваш.

Европейските ценности са положени в две категории. Първата е, че животът на всеки един човек – без значение от неговия морал или характер – притежава собствена ценност. Никой не може да бъде лишаван противозаконно от живот. Животът на автора на непристойни карикатури е също толкова неприкосновен, колкото и животът на някой благовъзпитан и великодушен човек. Той не бива да бъде убиван просто поради това, че на хората по принцип животът не бива да бъде отнеман. Именно в качеството си на човек, не на разпространител на цинизми, той е защитен от закона на морала.

Към втората категория възгледи – понастоящем първостепенна европейска ценност – спада именно крайното използване на цинизми, като възбудата на негодувание се явява предизвикана не от това, че някои хора са били престъпно лишени от живот, а от това, че са им присвоили свободата да изобразяват в циничен образ когото им падне.

Относно негодуванието срещу престъпното убийство, заставам на ваша страна, но по повод обявяването на циничните рисунки за средства с изключителна стойност – тук вече ме няма. Най-висша ценност представлява човешкият живот. Цинизмите са лишени от всякаква стойност. | www.pravmir.ru

Превод: Анжела Петрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...