Грозно-искрени или красиво-фалшиви?Може да харесате още...

8 Отговори

 1. mmm каза:

  Много добър анализ!

 2. Владислав каза:

  Как странно зачестиха авторските материали от „шефовете“ на този сайт… И как странно (на пръв поглед) доволни от тях са някои; и как все така странно е, че всички те отдавна са ни известни и лесно могат да се познаят по някои свои типични „идеи“.

  Да, явно нещо става тези дни. Ражда се, изпълва се, или пък се готви… Така или иначе – започва да се случва. Тук напълно съм съгласен, макар и съдейки по съвсем други неща.

  Но този път най-интересното е, че най-после се намеси и Пламен- Големият авторитет. Тежката си дума каза и извънцърковният, но най-мощен (не само медиен!) – в живота на поместната ни църква -„фактор“ от над-национален мащаб… Вероятно за мен остава само след кратък разбор на горния анализ да проумея дадените напътствия и да започна да ги следвам. Да следвам насоката, в която някой очаква и се надява да потече вътрешната църковна енергия, за да избликне от дълбините на проблемната ни Църква тъй дългоочакваната от всички ни святост.

  Но всъщност, едва ли ще направя точно това. Поетичните и високо-„идейни“ анализи не ме вълнуват. Основното средство, с което Князът на този свят владее своите си, са парите. С тях се купуват и идеи, и хора, и медии, и власт – какво ли не. Но не всичко, от което аз се интересувам, се постига така; не всичко може да се купи. Нито моят ум, дух, живот, време, вяра, надежда и любов. Нито в края на краищата – светостта. Нито Истината. В очакване някой да доведе моята Църква до истината и светостта, аз просто си оставам с Христос.

 3. Дон Кихот каза:

  Анализът е по човешки наболял и поетично-емоционален, но неговите прогнози, че нещо ще се промени в тази църква, просто са наивни очаквания. Никаква „критична маса“ не е помръднала от летаргията си и не се трогва от предложенията за промени. Тези, които ще бъдат най-силно засегнати от евентуална обнова – владиците, най-малко се интересуват от нейното въвеждане. Затова гниенето и разпадането на църквата ще продължи и даже ще се засили.

 4. stela_angelova каза:

  Г-н Сивов, благодаря Ви за чудесния анализ. Досега мълчахме и търпяхме. Време беше да се заговори за проблемите в Църквата, както ги виждат обикновените хора. Не съм съгласна с това, че нищо не може да се промени. Вярно е, че владиците не искат промени, но Църквата не е само на тях. Всички сме отговорни за нея.

 5. 100 каза:

  Разбирам, че всеки има „его“, но ако толкова държиш да ни кажеш, че „оставаш при Христос“, защо ни занимаваш със себе си, а не с Него?

 6. Владислав каза:

  Личните „духовни“ рецензии по чужд адрес са прекрасен аргумент ПРОТИВ духовните качества и „авторитета“ на самите „учители“. Впрочем, те само потвърждават критикуваното мнение, срещу което явно са безсилни.

 7. Владислав каза:
 8. тео каза:

  Браво за опита за анализ. Забелязвам, че с всяка Ваша статия се отърсвате от прочутото „А пък аз, лично, мисля собствено…“ в полза на изтъкването на противоположните твърдения. За съжаление все още има защита на определена теза. Спокойно, и ние можем да си я изградим. Не е необходимо да я „защитавате“. Доста ученическо е. Оставете на Слави Трифонов монологичното изказване. Нека поне в този сайт има възможност за диалог, а ?