Демокрацията като теокрацияМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. ivan ivanov ivanov каза:

  За пръв път чувам, че Франция през революцията била демокрация.

 2. Матей каза:

  [b]Предложената статия[/b]

  Набелоязва много верни идеи, въпреки, че бих каал, че са доста несистематизирани

  Могат да бъдат набелязани някои неверни моменти:

  [quote]Нима? Дали наистина възстановява? Погледнете днешното състояние на европейския католицизъм – със забраната учениците да носят кръстчета, изхвърлянето на разпятията и иконите от класните стаи (католическа Италия и православна Гърция все още се съпротивляват, но докога?), шокиращия случай с християнката Надя Евейда, уволнена в началото на 2008 г. от “Бритиш еъруейз”, защото носела кръстче, и пр., и пр. – всичко това напомня ли ви за някакво “възстановяване” на позициите на западния католицизъм след насилствената и тотална секуларизация? Очевидно никакво възстановяване няма….

 3. Матей каза:

  Защо е решил авторът, че католическа Европа е взела подобни решения – аз съм православен, не поддържам идеята за диалог с католиците, но написаното е невярно – католическия свят се обявява срещу цитираните решения. Освен това в страните, където доминира католицизмът (Испания, Полша), религията се изучава в училище и доминира в общ. живот. Така че, написаното от автора не е вярно!

 4. Матей каза:

  Също така искам да добавя, че сравнението за египетската Теокрация и Християнската е неточно, защото в такъв случай дайте да сравняваме с всички общества, в които доминира езическият култ към боговете. Едно е вярно – че както езичеството, така и светският тип обществена система създава едни измамни, лъжеценности, които отричат Христос и учението му . Подобни ценности заблуждават Човека и правят невъзможно неговото Спасение1

 5. Todor Karagyozov каза:

  Разбивки от 1001 нощ …. някои сред читателите на сайта почти три години ще притъпяват останалата си съвест )))))

 6. По принцип демокрация означава власт на грамотните хора, както е заложена идеята в Древна Гърция. Теокрацията е синоним на неграмотността на населението, оставено да бъде водено от религиозни ментори, които често пъти злоупотребяват в името на Бога и вярата с подчинените си телом и духом и така инкасират много изгоди, които не се разпределят справедливо сред вярващите и в името на Бога вършат престъпления срещу човека, като унижават неговото достйноство, унищожават дарбите му и го карат да работи ангария без да се заплаща за положения труд и показаните знания. Теокрацията потиска човешката същност в името на религиозен идеал, а демокрацията търси справедливост чрез грамотност и ценз и създава общодостъпни училища, където всеки може да получи благата на знанието. Именно в дефиницията и класификацията на системата на познанието и неговата същност е разминаването между идеала на християнството и неговото приложение от теократите. Същото и при комунизма. Знанието е легитимната власт.

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Стига сте се джафкали. Вигте тази невероятна снимка:

  http://www.trekearth.com/gallery/photo291956.htm

 8. ivan ivanov ivanov каза:

  Православната църква подкрепя всяка деспотия и е срещу правата на личността , за да си осигури привилегии от благославянето на беззаконията/Никак не смущава, че това противоречи с учението за високата ценност на човека, заради когото Христос се жертва и разпна. Тези разсъждения ги оставят на философите и дураците. Така Руската църква вече 300години няма свобдно избран Патриарх /от тях 200 въобще няма/ , а верен и назначаван от държавата слега, обаче никой не протестира, защото духовниците блажат от слугинството си. За кесаря църквата дава дори догматите си – помним Лион и Флоренция. У нас всички градси свещенници рано или късно се пращата /наказват/ на село, а селските окупират града , защото градския въздух не може да създаде нужните роболепници на епископите. Когато се запитате, защо имаме слугинско самосъзнание , а не гражданско, погледнете примера, който ни формира духовно- този на църквата.

 9. o. Bojidar Glavev каза:

  Много хубава и правдива статия!

 10. Ил.Илиев каза:

  Хубаво написана статия!Идеята за „мулти-религиозно общество“ е утопична.
  Християнството,като морални и духовни ценности е най-правдиво!
  Разрешението на тези конфликти е обединението между католицизъм и Православие.
  Защото от разединението им,ще се възползва единствени ,най-младата и войнстваща религия (Исляма).