Елитът на ъндърграунда става елит на странатаМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. TPOTOAP каза:

  Елитът ни е въплъщение на представата на обикновения човек за ценностите, които сега изповядва. Това е причината да търпим всички безобразия, тема на горната публикация, които ще продължават да се случват.
  А Галактион е едно огромно недоразумение, плод на безхаберието на онези, които са го поставили на поста му. Мащабите на неговия гаф са обратно пропорционални на коефициента му на интелигентност.

 2. metodiy каза:

  Искам да Ви поздравя за хубавата статия.
  Не е много християнска, но сигурно нещата са такива, каквито ги описвате.
  Радостно е, че поне един човек ясно заявява гражданската си позиция с открито лице.
  Надявам се, че ще се намери също толкова обоснован негов опонент, за да е ясна действителната картина.
  Един въпрос :
  Знаете ли историята на братята Евлоги и Христо Георгиеви ? Днес ние сме им благодарни за построяването на Софийския университет.
  Дали винаги е било така ?

 3. mira каза:

  ЕЕ Методие,
  то и Хитлер е бил художник!Да му издигнем паметник в Израел тогава!!!

 4. melestorm каза:

  Поздравления за добрата статия.
  Мен, чесно казано, повече ме плаши факта, че има хора, който се въхищават на такива фигурки, като Слави Бинев, Черепа и кой знае колко още „честни бизнесмени“.Именно тук, според мен можем да търсим и част от причините, за проблемите в обществото(ни).Като пример, сега се сещам днешните новини и по специално насилието в училищата.

 5. metodiy каза:

  Е, Мирче, че като е извършил огромни престъпления към човечеството Хитлер, да не би да не е трябвало да рисува ? Или рисуването оправдава престъпленията ? Ако някой тръгне да прави изложба на „произведенията“ му, то той ще е опасен в днешно време. Хитлер е минало, което не трябва да се забравя, за да не се повтаря, а не да се премълчава. Това с паментника в Израел е изключително срамно като мисъл дори, заради паметта на жертвите на фашизма. Ти си носи греха от помислите.
  През 2007 никой не рисува вече само в черно. Гледай малко съвременно кино, чети малко съвременна литература ! Остави учебниците по история на БКП, там имаше само добри и лоши.
  Престъпленията и на най-талантливия човек си остават престъпления, таланта и на най-големия престъпник пак си е талант, колкото и жалко да е това.
  Такава е християнската гледна точка.
  Продължавам да мисля, че ако някой има сведения за престъпления, трябва да не се страхува от престъпниците, а да ги предаде на полицията или прокуратурата. Може и да не са български.
  Защо авторът премълчава, че Бинев е европейски шампион по таекуондо и член на Българския олимпийски комитет ? Или това е като рисуването, не трябва да се споменава, защото ще оневини Бинев ?
  Нещо не разбрах за братята Евлоги и Христо Георгиеви, освен че не трябва да се говори. Да не би нещо да са съгрешили преди да извършат благородното си дело ?
  Да де, то и Мария Магдалена не е тази, която описва Библията! Иначе е прекалено сложно. Ще вземе някой да мисли свободно.

 6. тео каза:

  Мира, евалла за Хитлер! Как му го рекна на тоа християнин! Ще се съмнява че черното е черно?
  Ти бе, Методи, къде ходиш при Евлоги Георгиев? Виж как сърбите оправят в момента пътищата и мостовете си!
  Галактион ще излезе по-прозорлив ако наистина е впрегнал мутрата Бинев, пардон, шампиона, в благородни дела. Някой университет може да се пръкне, някой манастир…
  Едно е вярно: че спортистите са или суеверни, дори набожни. Бинев май не прави изключение.
  Леле, казах нещо добро, сега ще ме плюят.
  Но поне да не се страхувам за детето си в училище. Мутрата ще го защити.

 7. skitnik каза:

  първо и Господ ни учи че има добри и лоши а не учебниците по история на БКП „ако някой не събира с мен-разпилява“ и още „любовта към света е вражда към Бога“ и пак „сега идва княза на този свят но в Мене той няма да намери нищо““има пътища които се струвт прави на човека но края им е смърт“ /цитирам по памет ако някой се интересува за точноста на цитатите да си ги намери сам ,Библията се продава имая и в електронен вариянт-това за заяждачите/ – та всичко това са думи на Господ Иисус Христос второ що се отна ся до св. Мария Магдалена никой не казва че е била светица а че е СТАНАЛА светица между греха и светостта стои пътят на покянието понякога той е кратък като при разбойника на кръста понякога е дълъг цял живот но все някога почва с“Господи помилуй мене грешника“а не с“обръщането на по-дебелия край когато те ударят“/цитат от интервю на Слави Бинев/и ако някой се беше заинтересувал какво точно значи християнство и има ли то почва у нас нямаше да пише такива недомислици и най-накрая да се опитваш да извърташ думите на другите не е много джентълменско и рицарско /написаното за Хитлер и паметника му е ирония което е стилов похват и най-глупавия би го разбрал но извъртането му в грях е опит за много жалък софистически похват/имаше времена когато за такива думи някои биха дали удоволетворение като покажат цвета на кръвта си но днес няма рицари и джентълмени има слуги и бабаити които са смели само когато се чувстват по-силни но истината не се защитава със сила а с истина

 8. panki каза:

  Има за какво да се замисли българи-на /естествено ако желае/.Каква е ценностната система на съвревенниците ни и колко е чиста средата в която растат децата ни? Сигурно е човешко да се сгреши, но според мен Църквата като институция, която векове наред е била опора на българина, следва да бъде по-отговорна при избирането и назначаването на духовниците. Как епископ Галактион е определил „заслугите“ на Сл. Бинев към духовността, вярата, човечеството? Какви са неговите критерии за духовен принос, за морал или го интересуват сребърниците, с които дарявайки ги на църквата Сл. Бинев се показва като добър мирянин? Скъпи ми свещенници, нима не знаете, че по-ценна е онази свещичка /от 10 ст./, която безработният ще запали и ще потърси Бога? Нима парите на Сл. Бинев толкова много Ви харесват, че издигате в култ човек без морални ценности?

 9. тео каза:

  Господине, АРХОНТ не е църковен сан, а светска титла, с която Църквата може да привлича и задължава миряни, които са изразили такава воля. Тя нито опрощава прегрешения, нито дава някакви права за намеса в църковния живот.
  Така Църквата запазва ролята си на „коректив“ в светския живот, но се предпазва от опасностите, които се дължат на човешките слабости.
  БПЦ е уважавана в световен мащаб, защото, колкото и това да ни дразни понякога, тя е запазила статута си на ДУХОВНА институция. Тя е с отворени обятия за всеки, който има нужда от нея. Изразът „нямам нужда от такава църква“ не може да я накара да се промени под никакъв предлог. А и трябва ли ?
  Църквата счита, че кръщаването е избор на родителите. След това тя може само да поддържа собствения си живот, за да е готова да приеме този, който е изразил желание да се присъедини към нея.
  По това се различава от католическата църква, която се чувства задължена да не изоставя Човек от кръщенето до смъртта му, независимо от неговата воля. И, разбира се, повтаря светската социална организация. Ватикана не случайно е държава в държавата.
  Лично аз предпочитам тази нейна логика, отколкото църква, която ми казва какво да мисля, дали да ползвам презервативи или дали жена ми да взема хапчета. В българската църква има достатъчно умни хора, към които можем да се обръщаме за съвет, когато имаме нужда.
  Дори в този случай с архонтството.

 10. mira каза:

  Дори да сметнете,че е тъпо това включване но не мога да не ви кажа.За презерватив всеки си знае сам,обаче за хапчетата… Те имат и абортивно действие,тоест понякога изхвърлят вече оплодената яйцеклетка.А това вече си е аборт,детеубийство спред всички изповедания.

 11. 100 каза:

  съвсем си е по темата казаното:-)