За плашилата или с кое езичество се боримМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Петрана Дончева каза:

  Абсолютно съгласна съм с написаната статия!Ние живеем в 21 век и не трябва да стигаме до фанатизъм и крайности,така по-скоро ще загубим дори вярващите и просветени християни???!
  Приветствувам автора на тази статия!!!

 2. Красимир Проданов каза:

  Тъжно е, че салатата ми от рукола, краставички и домати е езическа. Тъжно е, че приятелите ми, които носят детето си в слинг, са езичници.

  Тъжно е, когато радостта на другите става грях. В чии очи?

 3. Михей каза:

  Не разбрах идеята на статията, за или против е езическите идоли ?

 4. Ника каза:

  Не съм съгласна със статията. Църквата трябва смело да изказва становища и по този начин да насърчава и хората си.
  Журналистката е изброила наистина някои окултни практики, но мазането със светено масло, не е от тях и не бива да се позори.

 5. iliana sivova каза:

  вижда ми се сравнително ясно, че статията е против езическите идоли… : )

  но по-важното, което казва, е че едно нещо не е идол само по себе си, ами става такова чрез нашето отношение. затова и руколата и краставичките могат да станат идоли, ако минем границата. тоест- ако ги вземем прекалено насериозно, ако сме, както казваме днес, вманиачени. тоест, ако започнат да контролират мислите ни, ако станат критерий за „правилен живот“ – това по повод коментара за салатите : )))

 6. Виктор Дора каза:

  Напълно съм съгласен с авторката понеже нашата христианска православна вяра не е в обредите а в самия наш живот като такива. Обредите в църквата са само едно помощно средство за нас и ако ние загубим това изживяване на вярата този живот който имаме в Христа и Неговата църква то тези обреди се пренръщат в чисто езически понеже я няма истинската вяра в истинският Бог и истинският живот защото не елея сам по себе си ни предпазва или освещава а св Дух който го е осветил. Същото важи и за другите култове щото ако човек няма вяра в тях те не му въздействат, но опасността се крие там щото човек винаги има зрънце вяра в себе си и затова обредите на църквата винаги ни въздействат колкото и да сме повърхностно вярващи затова езическите култове днес са опасни щото мнозина от нас нямат голема вяра която да ги предпазва от влиянието което тези култове ни указват колкото и да е малко то

 7. Петър Еленков каза:

  [quote name=“iliana“]вижда ми се сравнително ясно, че статията е против езическите идоли… : )

  но по-важното, което казва, е че едно нещо не е идол само по себе си, ами става такова чрез нашето отношение. затова и руколата и краставичките могат да станат идоли, ако минем границата. тоест- ако ги вземем прекалено насериозно, ако сме, както казваме днес, вманиачени. тоест, ако започнат да контролират мислите ни, ако станат критерий за „правилен живот“ – това по повод коментара за салатите : )))[/quote]

  Напълно съм съгласен. Нептуновата статуя си е просто статуя и ще си остане такава. Ако сам не вложиш нещо повече е просто изкуство.