За призраците и прошката, покаянието и първенствотоМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Т Георгиева каза:

  Авторът е прав, че не сме се научили да гледаме християнски в душите на другите.
  Вече имахме молба за прошка за волни и неволни свои прегрешения от страна на владика, както и желание от негова страна – да се молим за душата му.
  Не видях това да е удовлетворило някого. Някой да реагира адекватно, да прояви съпричастие, да даде исканата прошка, да каже Владико, молим се за Вас – не ни изоставяйте и Вие в молитвите си.
  Това говори достатъчно за нас като християни. Нека помислим по въпроса какво в действителност искаме? Какво би ни удовлетворило? И на кого служим?

 2. В.Александров каза:

  Нека всеки от своето място прецени и прости, помоли за владиците, за всички нас. Виждате ли сега как лукавия е заложил клопките – преди 30-40 и повече години ! Виждате ли сега, когато Светата ни църква се оправи от болезнения разкол, отново беснува, за да ни хвърли в смут и трепет. Нека се молим, молим, молим за милост и прошка от Всеподателя Бога за нас, за нашите църковни ръководители. Мнозина от тях публично се покаяха – но не всички, може би се покаяха пред Бога – а това е нак-важното, нали ! Ще съберат сили, ще се покаят и пред нас, ако е рекъл Господ това да стане. Не губете вяра, братя и сестри, не губете търпение, не губете и милостта Божия – тя е много, много, много по-щеда и по-голяма от нашите с вас немощи. Нека да бъдем верни към Христовите Повели, нека всеки от нас, който е ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИАНИН и счита себе си за такъв субуго да отвори сърцето си към Бога, ближния, приеме дори непоисканото покаяние от тях, но знайте – в крайна сметка БОГ Е СЪРЦЕВЕДЕЦ, не ние !!!

 3. Стефан Чурешки каза:

  Прошка се дава след искрено разкаяние и последвали ги промяна на личността в ментална, духовна и деятелна нагласа Отговорността на християнина е да бъде открит за истината – ако приемем, че комунизмът и създадената от него ДС са антихристиянски, то тогава става дума за служба на двама господари, за лицемерие, за двоен стандарт и за невъзможност да се предпазиш от изкушението да мислиш, че комунизмът ще бъде вечен и следователно нашето тайно участие в неговите структури няма да излезе на бял свят Не знам доколко цитата всяка власт е от Бога е подходящ за комунизма, но ако го мислим за нещо безразлично към битието на вярващите и поредния властови елемент в човешкото развитие, което логиката на законите на хода на историята са ни предоставили, тогава сътрудничеството на комунизма няма отношение към същината на християнството Това прави службата на властта непротиворечива на службата на Христос и няма нужда от прошка А е факт, че има цивилни хора , които са по-добри от расоносците у нас

 4. Иванов Иван каза:

  Не зная защо се иска покаяние от тези хора. И Юда се е покаял, като е поискал да върне сребърниците.Било му е отказано. Причината – „това са кървави пари“! Тези хора са жертва на жаждата си за високи постове, слава, охолен живот…. Те са служили на злото и са изгубили всичко – „За какво са ти богатствата на целия свят, когато изгубиш душата си?“ Не на нас е нужно тяхното покаяние, а на тях самите за да намерят отново душите си. Нека да спрем с това. Просто за мене те не съществуват – не само като клир, но и като християни.

 5. Стефан Чурешки каза:

  Основен житейски принцип на българите, от който те се отказват след революциите от 1878, 1944 и 1989г – е че те проучват всичко и взимат под внимание всяка дребна подробност от характера на явлението и тогава се произнасят като решение и като обществена практика. за да се прецени дейността на поповете следва да се знае всяка подробност от битието им – произход, квалификация, разработки в областта на задачата им по спасението на душите на българите, дела по Христа и по религиозната традиция, познаване на обстановката за пастирска дейност, отношение към опитите тяхното стадо да бъде разграбено и усвоено от неверни учения, световни стихи и и идоли. Ако тази дейност е свършена според известните ни данни от историята и деятелността на други религии, то тогава те са свършили успешно задачата си – примерно ако вербуващият ги офицер е станал християнин, тогава попа е успял.Ако е станало обратното, тогава такива като Натанаил само дрънкат без смисъл на живота им.Отчет за работата на БПЦ!

 6. Стефан Чурешки каза:

  Решението на положението с компроматите на БПЦ – нищо правене, чужда зависимост, нисък интелект и липса на работа, освен казуса с ченгетата е народен събор – решението за покръстване на българите е взето от светски владетел, много грамотни и родлюбиви светски лица са участвали в битките за Екзархията на която лежи и лукса правен от българи на днешната БПЦ и на практика след дейността на БКП в БПц няма нужното познание, храброст и грамотност, присъщи на военните и учените ни от това време за да може да реши религиозния въпрос. Освен това според българските религиозни документи Светия Дух на Който се позовава пловдивския Николай присъства във всеки член на българската етническа общност, а не само в хората с раса и следователно за успеха на вярата са нужни всички хора на Бога, много от тях цивилни и невцърковени заради отвратта на битността на поповете през модерността-хора, които действат като затворено общество,експлоататори неучастващи в битките за оцеляване в криза на нацията и т.н.