Московските медии: Ислямът настъпва към Москва


Източник: Независимая газета

Руските медии отбелязват, че Москва все повече се "мюсюлманизира". При това днешната "ислямска" Москва – това не са само новопостроените джамии. Това са преди всичко безбройните мюсюлмански магазини, ресторанти, женски консултации, стоматологични клиники, козметични салони, брачни и кадрови агенции, адвокатски кантори, благотворителни фондации, издателства, правозащитни организации. Това е цял един свят – строго подреден и организиран, придобиващ все по-голямо влияние и тежест в руския мегаполис.

Ислямската община активно урежда битовата страна на своя живот в столицата. За Москва това е ново явление. Развива се мрежа от "халални" ("халал" – храна, разрешена от исляма) магазини, ресторанти, сладкарници. Те се обслужват от специализирани фирми за приготвяне на храна и колене на животни според нормите на исляма. За мюсюлманките има женски консултации, родилни отделения, където ги обслужват само лекари-жени, стоматологични клиники, които не използват препарати, съдържащи алкохол, фризьорски и козметични салони. Децата почиват в специални мюсюлмански детски оздравителни лагери в Подмосковието.

Мюсюлманите навлизат все по-активно в горните етажи на руската власт. "Могат да се посочат имена като това на МВР-шефа Рашид Нургалиев, президентския съветник Рамазан Абдулатипов, бившия министър на държавните имоти Фарид Газизулин. Когато мюсюлманската община има някакви проблеми, те винаги са готови да помогнат" – казва представителят на Руското Духовно мюсюлманско управление шейх Фарид Асадулин.

За времето, изминало след края на перестройката, столичната ислямска община е нараснала с пъти и продължава стремително да нараства. Въпреки това никой днес в Москва не може да посочи точния й брой.

Представителите на Съвета на мюфтиите на Русия дават предпазлива оценка – 1,5 млн. души. Тя се опира върху данните на московското кметство. Но мнозина социолози и демографи смятат, че това число е "допотопно", и твърдят, че истинският брой на мюсюлманите в столицата е минимум два пъти по-голям, а в някои моменти може да стига и до 4 млн. души. Сред тях е традиционно голямата татарска общност – около 800 хиляди, 1 милион азърбайджанци, 600 хиляди таджики, както и чеченци, араби, турци и други.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...